Космическият телескоп на НАСА “Тес се сближи по план с

...
Космическият телескоп на НАСА “Тес се сближи по план с
Коментари Харесай

Космическият телескоп Тес успешно прелетя край Луната

Космическият телескоп на НАСА “Тес ” се сближи по проект с Луната на 17-ти май, заяви екипът на задачата в Туитър [1]. По време на сближението телескопът беше на разстояние 8 253.54 километра от лунната повърхнина. 

Другата огромна вест от задачата е, че “Тес ” направи сполучливо своята първа фотография благодарение на една от четирите камери на борда [2]. Ярката звезда в долната част на фотографията е Бета Кентавър, а с изключение на нея се виждат над 200 000 други звезди в границите на това само изображение. В горния десен ъгъл е мъглявината “Въглищарски чувал ”.

Напомням на читателите, че “Тес ” (на англ. TESS = Transiting Exoplanet Survey Satellite) беше изстрелян сполучливо на 19-ти април в 01:51 ч. българско време благодарение на ракетата на СпейсЕкс “Фолкън 9 ”. Телескопът ще търси извънслънчеви планети (екзопланети) на разстояние сред 30 и 300 светлинни години от Земята, като ще се употребява така наречен “транзитен способ ”. Облитането на Луната беше за слагането на телескопа в специфична орбита в 2:1 резонанс с естествения ни сателит, от която ще следи 85% от нощното небе. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР