Космическият кораб Solar Orbiter, използвайки своите инструменти, регистрира появата от

...
Космическият кораб Solar Orbiter, използвайки своите инструменти, регистрира появата от
Коментари Харесай

Слънцето избухна с най-силното изригване за последните 5 г.: какво заплашва Земята

Космическият транспортен съд Solar Orbiter, употребявайки своите принадлежности, записва появяването от противоположната страна на Слънцето на най-мощното изригване в сегашния безоблачен цикъл, почнал през 2019 година

Учени от Европейската галактическа организация проучиха данните, получени от сондата Solar Orbiter, която учи Слънцето, и откриха, че на 23 юли на нашата звезда е станало най-мощното изригване от клас X14 за последните 5 години. Това освобождение на радиация и сила също беше съпроводено от огромно изхвърляне на коронална маса. Но това изригване се случи от другата страна на Слънцето, т.е. тази, която не беше обърната към Земята, и затова нямаше негативни последствия за нашата планета, пише Space.

Учените споделят, че това е най-силното слънчево изригване от 2019 година, когато стартира актуалният 25-и цикъл на слънчева интензивност. Досега най-силното слънчево изригване от всички известни остава изригването от клас X45, което се случи на Слънцето през 2003 година

Изригванията от клас X могат да причинят дълготрайни слънчеви стихии, които могат да доведат до световно спиране на енергийните системи на Земята, както и спиране на радиокомуникациите. Но това се случва, когато радиацията е ориентирана към нашата планета. Този път жителите на Земята имаха шанс, тъй като от другата страна на Слънцето се случи изригване от клас X14.

Клас X е на върха на скалата за подредба на слънчевите изригвания и е 10 пъти по-мощен от клас M, който е втори в листата. Следват изригвания от клас C, B и A, които не са толкоз рискови за Земята. Всеки клас има цифрово означение от 1 до 10, което демонстрира приблизителната мощ на изригването. Но клас X няма такива ограничавания и затова светкавиците от този вид могат да имат цифри от 1 до безконечност.

Според учените най-мощните избухливи събития от противоположната страна на Слънцето през последните 5 години са изригване от клас X12 (настъпило на 20 май 2024 г.) и изригване от клас X10 (настъпило на 17 юли 2023 г.). Що се отнася до най-мощното изригване, ориентирано към Земята през същия интервал, то се случи на 14 май тази година и беше изригване от клас X8.9.

Новото изригване от клас X14 беше съпроводено от мощно изхвърляне на коронална маса или поток от плазма, който излетя в космоса и удари Земята. Ако нашата планета беше на линията на удара, щеше да възникне една от най-мощните геомагнитни стихии. Учените считат, че това би довело до огромни спирания на електрозахранването на цялата планета.

Като се има поради, че Слънцето непрестанно се върти към оста си, през идващите седмици районът на слънчевите петна, който сътвори изригването X14, ще бъде ориентиран към Земята. Затова астрономите не престават да го следят, тъй като може да се случи същото или даже по-мощно изригване на Слънцето. И в този случай може да съставлява огромна опасност за Земята.

Снимка: Helioviewer.org
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР