Космическият кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън изпълни важна част от

...
Космическият кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън изпълни важна част от
Коментари Харесай

УСПЕХ: Първият космически кораб Крю Драгън се скачи с МКС!

Космическият транспортен съд на СпейсЕкс “Крю Драгън ” извърши значима част от полетната си стратегия, откакто извърши първото си съединяване с Международната галактическа станция. Това бе сериозна стъпка преди корабът да бъде утвърден за транспорт на астронавти към орбиталния комплекс. Освен това СпейсЕкс в никакъв случай не бяха осъществявали съединяване до този миг – когато компанията изстрелва товарни кораби “Драгън ”, те просто приближават станцията, след което биват прихващани от нейната роботизирана ръка. 

Сближаването на “Крю Драгън ” с МКС бе безпроблемно, въпреки и да стана по-бавно, в сравнение с ще се случва откакто корабът стартира да транспортира хора. Всички стъпки бяха проверявани грижливо и методично. Когато “Крю Драгън ” доближи разстояние 150 метра от врата за съединяване, екипажът на станцията тества команда за незабавно отдалечаване. Това може да се наложи при положение на проблем, който има капацитет да докара до конфликт. “Крю Драгън ” бързо се отдалечи от МКС – да се надяваме, че демонстрацията е потвърдила ясно на руснаците, че корабът е задоволително благонадежден. Именно Русия преди няколко дни изрази опасения, че “Крю Драгън ” не е безвреден при положение на компютърен проблем. Сега Роскосмос наподобяват задоволени – през днешния ден организацията най-сетне поздрави НАСА. 

След като процедурата за незабавно отдалечаване бе тествана, “Крю Драгън ” още веднъж се насочи към МКС. Последните стадии от сближаването протекоха безпрепятствено. Самото съединяване мина през две етапи – “меко захващане ” и “твърдо захващане ”. Първоначалната стиковка, а точно “мекото захващане ”, стана факт в 12:51 ч. българско време. Около 15 минути по-късно приключи и “твърдото захващане ”, което значи, че външният пръстен бе спретнат и 12 куки приковаха “Крю Драгън ” твърдо към станцията. 

През идващите два часа екипажът на Международната галактическа станция ще направи няколко финални инспекции на бордовите системи и на налягането на кораба, преди да пристъпи към отварянето на корабния шлюз. Това ще стане след 15:30 ч. българско време и тогава астронавтите на МКС ще могат да се трансферират на борда на “Крю Драгън ”. Ще се съблюдава непоколебим протокол – най-малко първоначално членовете на екипажа ще носят маски и защитни очила при положение на намиращи се парчета. След като астронавтите са към този момент в “Крю Драгън ”, те ще извършат оглед на кораба. 

Понастоящем на него пътува манекен, кръстен Рипли – на името на героинята Елън Рипли от “Пришълецът ”. Има и към 181 кг потребен товар. 

Следете развиването на задачата на НАСА ТВ (ще се отвори линк в нов прозорец към Youtube)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР