Космическият кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън бе разработен само за

...
Космическият кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън бе разработен само за
Коментари Харесай

Комисията по безопасност на НАСА отсъди, че корабът Старлайнър не е готов да превозва астронавти!

Космическият транспортен съд на СпейсЕкс “Крю Драгън ” бе създаден единствено за $2.6 милиарда, а понастоящем в космоса има не една, а цели две пилотирани задачи. От друга страна НАСА връчи $4.49 милиарда на Боинг за подобен транспортен съд “Старлайнър ”. Патриша Сандърс, ръководителката на комисията по сигурност на НАСА, отсече – “Старлайнър ” не е механически подготвен да транспортира астронавти! Напомням на читателите, че СпейсЕкс и Боинг почнаха разработките по едно и също време…

Сандърс изнесе своето мнение по време на заседание на комисията на 25-ти май. Засега НАСА и Боинг са насрочили първото изстрелване на “Старлайнър ” с астронавти за 21-ви юли. Но комисията е скептична, че корабът ще е подготвен до тогава. Становището ѝ е: корабът не трябва да лети досега, в който ще има метод рисковете за сигурността му да бъдат избегнати или най-малкото признати, само че с цялостно схващане, че такива има, и съгласно нужната техническа аргументация.

Конкретно става въпрос за проблеми със софтуера, риск от пробив на батериите заради прегряване (!!!) и незавършени тествания на парашутите. Особено сериозно е парашутните тествания да бъдат приключени безупречно и в случай че това не стане, това ще се отрази на идната дата.

Що се касае до батериите, от Боинг твърдят НАСА, че компанията към този момент е провела голям брой проби и при нито един от тях не е зародил проблем.

Миналата година през месец май “Старлайнър ” бе изпратен на пробна безпилотна задача до МКС, която приключи с цялостен триумф. Но по време на тази задача породиха някои проблеми, а за други, които бяха известни авансово, бяха подхванати краткосрочни ограничения. Сандърс предизвестява НАСА “да не се поддава на натиска, даже и неумишлено, да изстреля пробната пилотирана задача преди да бъдат адресирани съответно оставащите трудности за узаконяването ” прибавя, че всяко едно решение избрани опасности да бъдат признати преди идната пробна задача да не води до приемането на тези опасности и за постоянните задачи.

Космическите запалянковци извънредно доста се радват, че от двете компании, на които НАСА се довери за транспорта на астронавти до МКС след пенсионирането на совалките, една съумя – и това е СпейсЕкс. Корабите “Крю Драгън ” биват изстрелвани постоянно на държавни и комерсиални задачи. И припомнят, че в НАСА имаше сериозна вътрешна битка в резултат на застрашителен лобистки напън от страна на Боинг всичките пари за разработки на галактически кораби да бъдат дадени точно на остарелия аерокосмически колос и никаква част да не бъдат заделяни на дилетант като Илон Мъск. Прекрасно е, че НАСА в края на краищата не се поддаде на този напън. Ако това се беше случило, американските астронавти още щяха да се возят на съветски кораби. И на фона на войната в Украйна Рогозин щеше да е доста удовлетворен.

Още по-изумително е, че до момента в който Боинг получиха два пъти повече средства от СпейсЕкс, те трябваше да разработят единствено “Старлайнър ”, само че не и ракета-носител. СпейсЕкс съумяха да създадат и ракета притежател, и транспортен съд. “Старлайнър ” остава да разчита на надеждната, само че остаряла “Атлас 5 ” с съветски ракетни мотори “РД-180 ”. Тъй като Съединени американски щати към този момент не купува съветски ракетни мотори, създаването на “Атлас 5 ” е спряно. Това значи, че за Боинг са заделени само седем към този момент създадени ракети и това е максимумът задачи, които могат да изпълнят – изпитателната с астронавти до МКС и шестте постоянни.

Тъй като “Старлайнър ” безобразно се бави и корабът може и да не полети преди 2024 година с астронавти, а в същото време МКС старее (повредите се усилват, а извеждането ѝ от орбита е за 2030 г.), подозрително е, че Боинг ще проведат повече от тези планувани шест задачи. Междувременно СпейсЕкс организират освен плануваните си полети по поръчка на НАСА, само че и напълно странични пилотирани задачи по туристически стратегии като тази на Аксиом. Съмнително е, че за “Старлайнър ” ще се откри друга ракета, когато настоящият пул от остарели “Атлас 5 ” бъде привършен. Дотогава МКС ще бъде свалена от орбита, новите частни станции ще са подготвени, евентуално и “Старшип ” ще е изцяло подготвен. И едва ли някой ще има потребност от “Старлайнър ”, който е два пъти по-скъп не от “Старшип ”, само че и от настоящия “Крю Драгън ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР