Космическият апарат на НАСА “Вояджър 1 може да навлезе в

...
Космическият апарат на НАСА “Вояджър 1 може да навлезе в
Коментари Харесай

Човечеството се изправя пред първото междузвездно пътешествие – “Вояджър 1” напуска Слънчевата система!

 Voyager 1 nears interstellar space

Космическият уред на НАСА “Вояджър 1 ” може да навлезе в междузвездното пространство във всеки един миг! Image credit: NASA

Данните от “Вояджър 1 ”, който се намира на разстояние 17.8 милиарда километра, пътуват към Земята в продължение на цели 16 часа и 38 минути! Те включват научна информация от двата Високоенергийни телескопа на борда на 34-годишния уред, която демонстрира количеството на заредени частици, достигащи до него. Тези енергийни частици са били получени, когато други звезди в съседство са се превръщали в свръхнови.

“От януари 2009 година до януари 2012 година имаше последователно повишаване с към 25% на количеството галактични космични лъчи, които ‘Вояджър’ посрещаше ”, заяви Стоун. “Напоследък ние видяхме доста внезапно повишение в тази част на енергийния набор. От 7-ми май ударите от космични лъчи се покачиха с 5% на седмица и 9% на месец! ”

Космическите апарати “Вояджър 1 ” и “Вояджър 2 ” са изстреляни в космоса през 1977 година и са в положително положение. “Вояджър 2 ” се намира на разстояние 14.7 милиарда километра. И двата галактически апарата работят като част от програмата “Междузвездна задача Вояджър ”.

“Когато ‘Вояджър’-ите бяха изстреляни през 1977 година, бяха минали едвам 20 години от началото на галактическата ера ”, споделя Стоун. “Мнозина от хората в екипа ни са си мечтаели да доближат междузвездното пространство, само че ние не знаехме какъв брой дълго би било сходно странствуване, не знаехме дали тези два галактически апарата, в които сме вложили толкоз време и сила, ще работят задоволително дълго време, с цел да го доближат. ”

Космическият уред “Вояджър 1 ” може да доближи напусне Слънчевата система и да доближи междузвездното пространство напълно скоро, само че ние няма да доживеем да доближи някоя от далечните звезди. Разстоянието сред другите звезди и Слънцето е гигантско и то не се мери в километри, а в светлинни години – това е дистанцията, което светлината пропътува в продължение на една година! За сведение светлината за една секунда изминава към 300 000 километра… “Вояджър 1 ” след 40 000 години ще мина на разстояние 1.6 светлинни години от звездата AC+793888. Дотогава “Вояджър 1 ” от дълго време ще е инвалид – смята се, че най-късно през 2030 година радиоактивният източник на сила няма да може да обезпечава електрическа енергия на нито един теоретичен инструмент – в случай че въобще галактическият уред работи до тогава.

Но даже и нефункционален, в случай че някой ден извънземни цивилизации открият галактическия уред, те биха могли да намерят Златните записи – грамофонна плоча, съдържаща звуци от Земята. На нея е записана и песента на Валя Балканска – “Излел е Дельо бунтовник ” – обръщение към звездите, отправено и от нашата страна.

По информация от: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР