Космическият апарат “Филе, който се намира на повърхността на кометата

...
Космическият апарат “Филе, който се намира на повърхността на кометата
Коментари Харесай

Филе прати първи научни данни от комета за 2015 г.

Космическият уред “Филе ”, който се намира на повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко, съумя да се свърже още веднъж с “Розета ” на 9-ти юли сред 20:45 ч. и 21:07 ч. българско време. Този път спускаемият уред съумя да изпрати и научни данни! Данните са от инструмента CONSERT – COmet Nucleus Sounding Experiment by Radiowave Transmission.

През последните няколко дни настроението измежду екипа бе изменчиво. След като на 13-ти юни, след седем месечно мъртвило, “Филе ” съумя да излъчи сигнал и да изпрати телеметрични данни, насладата беше огромна! “Филе ” изглеждаше подготвен да стартира още веднъж своята работа. Но защото спускаемият уред може да комуникира единствено чрез орбиталния “Розета ”, това сътвори известни компликации, тъй като значи, че не е допустима непрекъсната връзка със Земята. Бяха открити неколкократно радиовръзки през месец юни, само че след 24-ти юни контактът с “Филе ” бе прекратен по неразбираеми аргументи. След това екипът все не успяваше да се свърже, без значение от продължаващите опити. На 5-ти юли бе пратен опит за активиране на инструмента CONSERT, само че отговор още веднъж не бе получен.

Екипът стартира да се чуди дали спускаемият уред не се е развалил необратимо…

Но на 9-ти юли “Филе ” още веднъж излъчи радиосигнал, като с него дойдоха и научни данни от CONSERT!!! Това явно са първите проучвателен данни, които съумява да съобщи през актуалната 2015 година.

Понастоящем екипът проучва получената информация. Все още няма пояснение за какво спускаемият уред се е обадил чак на 9-ти юли, само че не и преди този момент.

Едно нещо е несъмнено – “Филе ” е функционален и най-малко един от радиопредавателите му работи!

Напомням на читателите, че “Филе ” се спусна на повърхността на Чурюмов-Герасименко на 12 ноември 2014 година. Това бе първото сполучливо кацане на повърхността на комета и голям триумф за Европейската галактическа организация! За голямо страдание мястото му на кацане бе незадоволително добре осветено от Слънцето и заради тази причина “Филе ” работеше сполучливо единствено до 15-ти ноември. За този интервал бяха изпратени фотоси и голямо количество научни данни. След това спускаемият уред влезе в положение на хибернация, която продължи до 15 юни тази година.

Днес, защото “Филе ” още веднъж работи, екипът има нов късмет да свърши още научни задания.

За повече информация: ЕКА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР