Космическите наблюдатели смятат, че ракетата - около четири тона "космически

...
Космическите наблюдатели смятат, че ракетата - около четири тона "космически
Коментари Харесай

Ракета на Илон Мъск ще се блъсне погрешка в Луната

Космическите наблюдаващи считат, че ракетата - към четири тона "космически отпадък ", е на път да пресече орбитата на Луната със скорост към 2,58 км/сек в границите на няколко седмици.
Излязла от надзор ракета на SpaceX се насочва към естествения сателит на Земята след 7 години в Космоса.
 
Според специалисти ракета на SpaceX е на път да се сблъска с Луната, откакто е прекарала съвсем седем години в космоса, съобщи БГНЕС. Тя е изстреляна от Флорида през февруари 2015 година като част от междупланетна задача за изпращане на галактически метеорологичен сателит на милион километри.
 
Но откакто приключи дългото изгаряне на моторите и изпрати Климатичната обсерватория на NOAA в дълбокия космос по пътя към така наречен точка на Лагранж - неутрална във връзка с гравитацията позиция, втората степен на ракетата остана без надзор.
 
На този стадий тя е била задоволително високо, с цел да не разполага с задоволително гориво за връщане в земната атмосфера, само че също по този начин "не е разполагала с сила, с цел да избегне гравитацията на системата Земя-Луна ", изяснява метеорологът Ерик Бергер в неотдавнашна обява в Ars Technica.  "Така че от февруари 2015 година насам тя се движи по малко безредна орбита ", добави Бергер.
 
Космическите наблюдаващи считат, че ракетата - към четири тона "космически отпадък ", е на път да пресече орбитата на Луната със скорост към 2,58 км/сек в границите на няколко седмици.
 
Бил Грей, който написа софтуера за следене на близки до Земята обекти, метеорити, дребни планети и комети, съобщи, че на 4 март горната степен на Falcon 9 най-вероятно ще се удари в противоположната страна на Луната, покрай екватора.
 
Анализаторът на данни съобщи в неотдавнашна обява в блога си, че обектът "е направил близко прехвръкване до Луната на 5 януари ", само че ще направи "сигурен удар на 4 март ".
 
"Това е първият непредумишлен случай [на удар на галактически отпадък в Луната - бел.р.], за който знам ", добави Грей.
 
Точното място, на което ще падне ракетата, остава неразбираемо заради непредсказуемия резултат от "натиска " на слънчевия вятър върху ракетата и "неяснотата при измерването на интервалите на въртене ", което може леко да промени орбитата ѝ.
 
"Тези непредсказуеми резултати са доста дребни. Но те ще се натрупат от в този момент до 4 март ", написа Грей и прибавя, че са нужни спомагателни наблюдения, с цел да се уточнят времето и мястото на удара.
 
Що се отнася до това дали конфликтът може да бъде следен от Земята, Грей споделя, че евентуално няма да бъде видян.
 
"По-голямата част от Луната е на пътя и даже да е от забележимата страна, ударът ще се случи няколко дни след новолунието. "
 
Въпреки това галактическите запалянковци считат, че ударът може да даде скъпи данни.
 
Бергер счита, че събитието ще разреши да се следят материали под повърхността, които ще бъдат изхвърлени от удара на ракетата.
 
Източници: БГНЕС, "Сега "
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР