Космически мисии на НАСА, най-вече тези, които обикалят около Марс

...
Космически мисии на НАСА, най-вече тези, които обикалят около Марс
Коментари Харесай

НАСА се приготвя за историческо облитане на Марс от комета на 19 октомври!!!

Космически задачи на НАСА, най-много тези, които обикалят към Марс или се намират на неговата повърхнина, се приготвят за историческото облитане на комета, което ще е реалност на 19 октомври.

Става въпрос за кометата C/2013 A1, известна и под името Сайдинг Спринг. Тя ще премине на разстояние от Марс едвам от 139 000 километра! В галактически мащаби, това е по-малко от половината разстояние сред Земята и Луната. Кометата Сайдинг Спринг също по този начин облита Марс на 10 пъти по-малко разстояние от най-близките облитания, когато комети са прелитали край нашата Земя.

 Sliding Spring Encounter

Всичките научни задачи, които ще следят кометата Сайдинг Спринг. Image Credit: NASA

Научните резултати, които НАСА чака, са от голямо значение. Тази комета в никакъв случай не е навлизала преди във вътрешната Слънчева система. Тя идва от облака на Оорт – кълбовиден район, който обгръща Слънчевата система от разстояние сред 5 000 и 100 000 астрономически единици. Само за сведение, даже нашият междузвезден галактически уред “Вояджър 1 ” ще дойде в района на облака на Оорт най-рано след 300 години, когато няма да сме живи.

Така че кометата Сайдинг Спринг е необикновен подарък. Тя ще е първата комета от облака на Оорт, която ще бъде изучена от галактически апарати.

От орбита към Марс ще следят “Марс Одисей ”, “Марс Риконисънс Орбитър ”, както и пристигналия преди по-малко от месец галактически уред “Мейвън ”. Като подготовка НАСА е трансформирала траекторията, с цел да не би галактическите апарати да попаднат в обсега на високоскоростните галактически частички от кометата.

Да, има риск за орбиталните апарати към Марс. Той ще е максимален 90 минути след огромното сплотяване и ще продължи към 20 минути. Макар че наземните модели демонстрират, че рисък не е чак толкоз огромен, колкото в началото се предполагаше.

От повърхността марсоходите “Опортюнити ” и “Кюриосити ” също ще следят кометата. За тях няма никакъв риск – каквито и частички да попаднат в атмосферата, те ще изгорят.

От всички задачи най-големи резултати се чакат от новата “Мейвън ”, тъй като тя е особено предопределена да учи атмосферата на Марс и ще разгадае по какъв начин комата на кометата реагира с нея.

Но с изключение на марсианските задачи, наземни и галактически телескопи – включително и галактическия телескоп “Хъбъл ” ще учат рядкото облитане. Други галактически обсерватории – “Кеплер ”, “Суифт ”, “Спицер ” и “Чандра ” също ще следят, оповестява НАСА.

Астероидният изследовател на НАСА NEOWISE ще продължи да снима кометата като част от своите наблюдения. Двете слънчеви сонди STEREO и SOHO също ще снимат.

И черешката на тортата – специфична платформа, издигната благодарение на балон в земната атмосфера, към този момент е почнала да прави наблюдения.

По време на събитието НАСА ще разгласява фотоси. Досега направените фотоси са налични на адрес: http://mars.jpl.nasa.gov/comets/sidingspring/

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР