Космически кораб, построен и управляван от базираната в Тексас частна

...
Космически кораб, построен и управляван от базираната в Тексас частна
Коментари Харесай

50 години по-късно: Американски кораб пак кацна на Луната

Космически транспортен съд, издигнат и ръководен от основаната в Тексас частна компания Intuitive Machines, кацна покрай южния полюс на Луната в четвъртък. Това е първото допиране на лунната повърхнина от американски модул от повече от половин век и първото, реализирано в миналото от частния бранш, предава Reuters.

НАСА, която има няколко проучвателен инструмента на борда на кораба, приветства кацането, наричайки го огромно достижение в задачата си да изпрати научни и разследващи задачи до Луната преди плануваното завръщане на астронавти там по-късно това десетилетие.

Но първичните информационни проблеми след кацането в четвъртък повдигнаха въпроси дали летателният уред може да е развален или възпрепятстван по някакъв метод.

Спускаемият шесткрак робот без екипаж, наименуван „ Одисей “, кацна към 18:23 часа (местно време), споделиха коментаторите от частната компания и НАСА в взаимно уеб предаване на кацането от оперативния център в Хюстън.

Кацането е кулминационната точка на под напрежение заключителен заход и втурване, при които се появи проблем с самостоятелната навигационна система на галактическия транспортен съд.

Отне и известно време след предстоящото спиране на радио сигнала, с цел да се възвърне връзката с галактическия транспортен съд и да се дефинира ориста му на към 384 000 км от Земята.

Когато контактът най-сетне беше възобновен, сигналът беше слаб, само че въпреки всичко удостовери, че спускаемият уред е кацнал, без обаче да разреши на контролния екип на задачата да дефинира с акуратност положението и ориентацията на транспортното средство, съгласно уебкаст.

Нашето съоръжение е на повърхността на Луната и ние предаваме, тъй че поздравления екип на IM “, беше чут да споделя шефът на задачата Тим Крейн. „ Ще забележим какво повече можем да извлечем от това. “

По-късно вечерта компанията разгласява известие в обществената медийна платформа X, в което се споделя, че контролерите на полети „ са удостоверили, че „ Одисей “ е изправен и стартира да изпраща данни “.
Проблеми с връзката
Все отново слабият сигнал допуска, че галактическият транспортен съд може да е кацнал до стена на кратер или нещо друго, което е блокира или попречва антената му, сподели Томас Зурбухен, някогашен теоретичен началник на НАСА, който управлява основаването на комерсиалната стратегия на организацията за кацане на Луната.

Понякога това може да е единствено една канара, един огромен камък, който пречи “, сподели той в телефонно изявление за Reuters.

Подобен проблем може да усложни главната задача на спускаемия уред за разрастване на неговите потребни товари и реализиране на научни цели, добави Зурбухен.

Осъществяването на кацането е „ съществена междинна цел, само че задачата на задачата е да се прави просвета и да се получат фотосите назад и по този начин нататък “, добави той.

Администраторът на НАСА Бил Нелсън неотложно приветства подвига, наричайки го „ успех “:

„ Одисей “ завладя Луната “.

Както беше планувано, галактическият транспортен съд е спрял в кратер на име Малаперт А покрай южния полюс на Луната, съгласно уебкаст. Апаратът не е планиран да обезпечава видео онлайн от кацането, което се случи един ден откакто доближи лунната орбита и седмица след изстрелването му от Флорида.

Кацането в четвъртък е първото следено втурване до лунната повърхнина от галактически транспортен съд на Съединени американски щати след Аполо 17 през 1972 година, когато последната екипажна задача на НАСА на Луната кацна там с астронавтите Джийн Сърнан и Харисън Шмит.

Към днешна дата галактически кораби от единствено четири други страни са кацали на Луната – от някогашния Съветски съюз, Китай, Индия и предишния месец от Япония. Съединените щати са единствените, които в миналото са изпращали хора на лунната повърхнина.

„ Одисей “ носи набор от научни принадлежности и софтуерни демонстрации за НАСА и за няколко търговски клиенти, проектирани да работят седем дни със слънчева сила, преди слънцето да залезе над полярното място за кацане.

Полезният товар на НАСА се концентрира върху взаимоотношенията на космоса с повърхността на Луната, радиоастрономията и други аспекти на лунната среда за бъдещи задачи за кацане.

„ Одисей “ беше изпратен на път към Луната предишния четвъртък на върха на ракета Falcon 9, изстреляна от компанията SpaceX на Илон Мъск от галактическия център Кенеди на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида.
Зората на „ Артемида “
Пристигането му бележи първото „ меко кацане “ на Луната от комерсиално създадено и експлоатирано транспортно средство и първото в границите на лунната стратегия на НАСА „ Артемида “, защото Съединени американски щати се надпреварват да върнат астронавти на естествения земен сателит, преди Китай да приземи собствен личен галактически транспортен съд с екипаж там.

НАСА има за цел да приземи първия си транспортен съд „ Артемис “ с екипаж в края на 2026 година като част от дълготрайно, дълготрайно проучване на Луната и ходило към възможни човешки полети до Марс. Инициативата се концентрира върху южния полюс на Луната, частично тъй като там съществува хипотетично обилие от замръзнала вода, която може да се употребява за поддържане на живота и произвеждане на ракетно гориво.

Множество дребни спускаеми апарати като „ Одисей “ се чака да проправят пътя в границите на програмата на НАСА за търговски услуги за лунен потребен товар (CLPS), предопределена да достави принадлежности и хардуер до Луната при по-ниски разноски от обичайния способ на галактическата организация на Съединени американски щати, която сама да построява и изстрелва тези транспортни средства.

Разчитането в огромна степен на на по-малки и по-малко опитни частни инициативи обаче носи своите опасности.

Само предишния месец апаратът за кацане на Луната на друга компания, Astrobotic Technology, претърпя повреда – приключване на задвижваща система по пътя си към Луната, малко откакто беше подложен в орбита на 8 януари от ракета Vulcan на United Launch Alliance (ULA).

Неизправността на спускаемия модул „ Перегрин “ на Astrobotic бележи третия крах на частна компания да доближи до Луната след злощастните старания на компании от Израел и Япония.

Въпреки че „ Одисей “ е най-новата звезда в програмата CLPS на НАСА, полетът се смята за задача на Intuitive Machines. Компанията е съоснована през 2013 година от Стивън Алтемус, някогашен заместник-директор на галактическия център „ Джонсън “ на НАСА в Хюстън и в този момент президент и основен изпълнителен шеф на компанията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР