Космически апарат на НАСА се вряза умишлено в астероид с

...
Космически апарат на НАСА се вряза умишлено в астероид с
Коментари Харесай

Апарат на НАСА се разби умишлено в астероид с 22 500 км/ч

Космически уред на НАСА се вряза съзнателно в метеорит с невероятна скорост и съумя да го отклони от орбитата му. Тестът със сондата DART показва по какъв начин Земята може да бъде предпазена от евентуално рискови камъни убийци в бъдеще. Той ще даде значими данни, които ще са от изгода за по-добра подготовка в бъдеще.

Преднамереният космически удар понесе безобидния метеорит „ Диморфос “, намиращ се на 9.6 милиона километра от Земята. Космическият уред Double Asteroid Redirection Test (DART) се блъсне в него със скорост от  22 500 км/ч.

Телескопите по света и в космоса се насочиха към една и съща точка в небето, с цел да уловят спектакъла. Ударът бе явен и доказателство за това е ненадейно спрелият радиосигнал DART. Въпреки това ще отнеме дни или даже седмици, с цел да се дефинира какъв брой е изменен пътят на метеорита.

Влязохме в нова епоха, в която евентуално сме способни да се защитим от рисков конфликт с метеорит “, разгласи директорката на отдела на НАСА за планетарните науки Лори Глейз.

По-рано денем админът на НАСА Бил Нелсън подсети на хората в Twitter, че „ Не, това не е кино сюжет “ и добави в авансово записано видео:

Всички сме го виждали във филми като „ Армагедон “, само че залозите в действителния живот са високи. “
Повече за задачата
Мисията на стойност 325 милиона $ бе първият опит да се промени позицията на метеорит или различен натурален обект в космоса. Целта на теста е да бъде изменена орбитата му – с малко, само че задоволително, с цел да може да бъде употребен този способ за избавяне на Земята от възможен съдбовен конфликт.

160-метровият метеорит „ Диморфос “ в действителност е сателит на по-големия „ Дидимос “, към който до момента обикаляше за 11 часа и 55 минути. Заедно те кръжат към слънцето в продължение на епохи, без да заплашват Земята, което и ги направи идеални цели за теста.

Апаратът DART пък бе пуснат предишния ноември, изведен в космоса от Falcon 9 на SpaceX. Той бе направляван до задачата си благодарение на нова технология, създадена от лабораторията по приложна физика на университета „ Джон Хопкинс “.

Вградената камера на DART, основна част от тази умна навигационна система, фиксира „ Диморфос “ едвам час преди удара. Постепенно той се издигаше на екрана, до момента в който не го извърши целия. Замръзването му на последния кадър бе знак за случилия се удар. След това радиопредаването завърши.

Тестът бе скромна сцена спрямо пагубните сюжети на научно-фантастични филми като „ Армагедон “. Мисията за „ планетарна отбрана “ обаче тества за първи път способ за обезвреждане на евентуално рисков метеорит.

Смята се, че динозаврите са изчезнали преди 66 милиона години точно откакто Земята се сблъсква с огромен метеорит с диаметър към 10 километра.

Орбитата на Земята се пресича с тези на близо 30 хиляди метеорита от всевъзможен размер. Засега няма индикации, че някой от тях може да заплаши нашата планета през идващия един век. Все отново не всички метеорити са проучени.

Учените са засекли съвсем всички с диаметър един километър и повече. Това обаче важи единствено за 40% от тези с диаметър 140 метра и нагоре, които са в положение да опустошат цялостен район.

Нашата най-важна задача е да открием тези изчезнали метеорити “, сподели Линдли Джонсън от отдела на НАСА за планетарни науки. Той се аргументира, че колкото по-скоро бъдат засечени те, с толкоз повече време ще разполага човечеството, с цел да откри метод да се защищити.

„ Това е доста трогателен интервал... за историята на галактическите проучвания и даже за историята на човечеството “, съобщи ученият от НАСА. Той дефинира задачата на DART като основна първа стъпка в тази посока.



Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР