Космически апарат на НАСА е успял да вземе проба от

...
Космически апарат на НАСА е успял да вземе проба от
Коментари Харесай

За пръв път космически апарат на НАСА взе проба от астероид

Космически уред на НАСА е съумял да вземе проба от повърхността на метеорит , като това е първата по рода си задача.

Апаратът Osiris-Rex (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) се приближи със скорост 10 см/сек до метеорита Бену, който се намира на 290 млн. км от Земята . Операцията е била осъществена в автоматизиран режим, тъй като поради огромното разстояние сигналът от Земята до апарата стига за повече от 18 минути.

" Контакт доказан "... " Вземането на проба завърши ", разгласи НАСА по време на непосредствено лъчение на интервенцията. " Всичко мина чудесно ", съобщи няколко минути по-късно ръководителят на задачата Данте Лорета, представен от " Франс прес ", като добави разгорещено: " Тази вечер написахме страница от историята. "

Според програмата на полета сондата, достигайки няколко метра от Бену, разпростира роботизираната си ръка, изстрелва азот под налягане, с цел да оголи повърхността, и засмуква разлетелите се частици с диаметър минимум 2 см, преди да се отдалечи от метеорита.

Експертите се надяват да бъдат събрани минимум 60 грама проба от повърхността на Бену по време на тази интервенция, траяла десетина секунди.

Операцията беше осъществена в авансово определена точка - кратер с диаметър към 20 метра в северната част на метеорита. Диаметърът на самия метеорит доближава 500 метра.

Сондата Osiris-Rex беше изстреляна през септември 2016 г, доближи метеорита Бену при започване на декември 2018 година и направи фотоси на цялата му повърхнина. В уеб страницата на НАСА се отбелязва, че Бену е в категорията на евентуално рисковите метеорити: възможностите му в идващия век да падне на Земята са едно към 2700.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР