Космическата сонда Евклид ще потегли към тайните кътчета на Вселената

...
Космическата сонда Евклид ще потегли към тайните кътчета на Вселената
Коментари Харесай

Сондата Евклид потегля към тайните кътчета на Вселената

Космическата сонда " Евклид " ще потегли към тайните кътчета на Вселената на 1 юли, заяви Агенция Франс Прес. Изстрелването ще бъде от Кейп Канаверал във Флорида.

" Евклид " би трябвало да позволи две от огромните загадки на вселената - тъмната материя и тъмната сила, разгласи Европейската галактическа организация в Туитър.

Сателитът ще излети с ракета " Фалкон 9 ", създадена от американската компания " СпейсЕкс ". След съветската военна инвазия в Украйна ракетите " Союз " към този момент не се употребяват.

Разработеният от " Талес Аления Спейс " спътник тежи два тона, висок е 4,7 м, а ширината му е 3,5 м. Той би трябвало да заеме позиция, близка до тази на телескопа " Джеймс Уеб ", на разстояние 1,5 млн. км от Земята. Това е така наречен точка на Лагранж 2.

Сондата носи името на бащата на геометрията Евклид.

Сондата ще създаде триизмерна карта на вселената, включваща 2 милиарда галактики. Тази картография ще реконструира историята на вселената, изясни астрофизикът Яник Мелие от консорциума " Евклид " по време на конференция на 13 юни. Целта на задачата е да изследва тъмната материя и тъмната сила, които съставляват 95 % от вселената. Тъмната материя е детайл, който служи като цимент за галактиките. Благодарение на нея те не се разпръсват. Тъмната сила е нужна за повишаването и разширението.

Астрономите се надяват да схванат по-добре метода, по който тъмната сила и тъмната сила еволюират във времето.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР