Космическата ракета “Союз-ФГ е заела своето достойно място в историята

...
Космическата ракета “Союз-ФГ е заела своето достойно място в историята
Коментари Харесай

Космическият кораб Союз МС-14 ще излети през август в безпилотен режим, но с човекоподобния робот Skybot F-850

Космическата ракета “Союз-ФГ ” е заела своето почтено място в историята на космонавтиката. Въведена за пръв път в употреба през май 2001-ва година, тя се е трансформирала в главното средство за транспорт на астронавти до Международната галактическа станция. Именно “Союз-ФГ ” е направила допустимо непрекъснатото наличие на хора в космоса. Именно тази ракета е извозвала интернационалните екипажи до МКС след злополуката на “Колумбия ” и след пенсионирането на всички совалки. “Союз-ФГ ” е изпратила в космоса и някои междупланетни задачи като “Марс Експрес ” до Червената планета и “Винъс Експрес ” до Венера.

Но всяко нещо си има своя край. Предстои пенсионирането на “Союз-ФГ ”, а оттук нататък екипажите ще би трябвало да летят на ракетите от ново потомство “Союз 2 ”. Подобно на тестванията на новите американски галактически кораби “Крю Драгън ” и “Старлайнър ”, по този начин и Русия би трябвало да организира едно пробно безпилотно изстрелване на транспортен транспортен съд “Союз-МС ”, преди да стартират изстрелванията на хора. Това ще се случи на 22-ри август, когато ще полети “Союз МС-14 ”. 

Макар че няма да има хора на борда, галактическият транспортен съд ще транспорти до МКС забавен пасажер – човекоподобен робот. 

Това е роботът, който до неотдавна се споделяше Фьодор, единствено че това към този момент няма да е неговото име. РИА Новости заяви, че той е прекръстен на Skybot F-850. След като “Союз МС-14 ” бъде прикачен към МКС, роботът ще бъде изместен в съветския сегмент на станцията, където ще работи под надзора на космонавта Александър Скворцов.

Skybot F-850 е първият човекоподобен робот, основан в Русия. Разработката му е координирана взаимно от Фонда за перспективни проучвания и Неправителствени организации “Андроидна техника ”. Роботът умее да прави шпагат и да стреля с револвер, само че очевидно опциите му са до известна степен лимитирани, защото заради наложените от Европа наказания производителят е изгубил достъпа до така нужните задгранични съставни елементи.

Стига полетът на “Союз МС-14 ” да е сполучлив, последното политане на ракета “Союз-ФГ ” ще бъде осъществено през септември с пилотирания галактически транспортен съд “Союз МС-15 ”. След това “Союз-ФГ ” ще бъде дефинитивно изведена от употреба.

Първият пилотиран полет на ракета “Союз 2 ” е очакван за април 2020 година, когато ще излети корабът “Союз МС-16 ”. Но до тогава има още време – дано първо да забележим по какъв начин ще завърши безпилотната предшестваща задача през август. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР