Космическата програма на Китай приключи натоварена седмица с общо четири

...
Космическата програма на Китай приключи натоварена седмица с общо четири
Коментари Харесай

Китай приключва натоварена космическа седмица с четири изстрелвания

Космическата стратегия на Китай завърши натоварена седмица с общо четири изстрелвания, от които три бяха сполучливи. Проваленото изстрелване включваше първото в историята на космонавтиката изстрелване на орбитална ракета, работеща на метан, което, в случай че беше наред, щеше да докара до това китайците да изпреварят американците в тази област.

Ето по кое време се случиха полетите: на 12 декември беше изстреляна ракета “Лонг Марч 4С ” със спътниците “Шиян 20А ” и “Шиян 20Б ”, по-късно на 14 декември полетя ракетата на метан и О2 “Чжукуе 2 ”, в същия ден беше извършен старт на “Лонг Марч 2Д ” с три спътника “Яоган ” и на 16 декември имахме полет на “Лонг Марч 11 ” със сателит “Шиян-21 ”.

Малко неща се знаят за естествено на спътниците. Тези от програмата “Шиян ” тестват нови технологии (точно това е смисъла на името “шиян ” – “тест ” или “експеримент ”). Счита се, че спътниците “Шиян ” се създават чрез 3D щемпел, само че не е ясно дали изпитването на тази съответна технология е главната задача на задачата им.

Спътниците от серията “Яоган ” са класифицирани и с боен темперамент, като техните задания включват реализирането на отдалечено сондиране на Земята и също по този начин се употребяват за реакция по време на естествени бедствия.

За страдание най-интересният полет приключи с неуспех – този на метановата ракета “Чжукуе 2 ”. Тя е създадена от китайската компания ЛандСпейс. Счита се, че повредата е настъпила на равнище втора степен. При състояние, че първата степен е отработила вярно, това е значително достижение за ЛандСпейс като за дебют.

Досега Китай има 62 полета през актуалната 2022 година, от които 60 са сполучливи и 2 са провалени. С това страната се подрежда на второ място след Съединени американски щати с 84 полета, от които 81 са изцяло сполучливи, 2 изцяло провалени и 1 – отчасти сполучлив.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР