Космическата компания SpaceX на милиардера Илън Мъск планира да увеличи

...
Космическата компания SpaceX на милиардера Илън Мъск планира да увеличи
Коментари Харесай

SpaceX удвоява флотилията си от Crew Dragon

Космическата компания SpaceX на милиардера Илън Мъск възнамерява да усили двойно размера на флотилията си от орбитални капсули за многократна приложимост Crew Dragon, стана ясно от публично изказване на компанията и галактическата организация на Съединени американски щати NASA. Предвижда се новопроизведен уред да бъде употребен по време на идната задача Crew-3, която ще транспортира четирима астронавти до Международната галактическа станция (МКС) в края на този месец. Нов транспортен съд ще бъде изстрелян и по време на задачата Crew-4, планувана за 15 април следващата година. " Наистина е доста вълнуващо да представим още един Crew Dragon, който ще се причисли към нашата флотилия, предопределена за пилотирани полети в Космоса ", разяснява Сара Уокър, шеф в SpaceX, виновен за всички задачи на Dragon, пред публицисти в сряда. " Разполагаме и с още една капсула, която е в развой на произвеждане. Трябва да е подготвена през идната пролет, с цел да разреши осъществяването на повече задачи с астронавти ", добавя тя.

Така броят на пилотираните галактически капсули, които SpaceX държи в оперативна подготвеност, ще нарасне от две на четири. По принцип компанията на Мъск разполага и с още един Crew Dragon, който беше употребен единствено по време на тестовия полет за експериментиране на спешната катапултна система. Въпросната капсула обаче досега не е изстрелвана в Космоса и най-вероятно се държи консервирана в запас. SpaceX разполага и с две товарни версии на въпросния галактическия транспортен съд, предопределени за доставка на хранителни запаси до МКС, като сега създава и трета. Основните разлики сред Crew и Cargo Dragon са две - като се изключи че няма седалки за екипаж, товарната версия също по този начин и не разполага с спешни мотори SuperDraco, предопределени за катапултиране на кораба при проблем с ракетата притежател. Според формалните изказвания на SpaceX досега всеки Dragon, без значение дали е пилотиран или товарен, ще може да извърши най-малко по пет полета в околоземна орбита.

На доктрина въпросната флотилия от капсули би трябвало да е задоволителна, с цел да обслужи всички известни досега галактически задачи, които компанията на Мъск е оповестила публично. Към момента компанията има контракт с NASA за още най-малко четири полета на астронавти с Crew Dragon до МКС, както и за още толкоз частни задачи до орбиталния комплекс за потребностите на частната компания Axiom Space. По линия на снабдителните експедиции за МКС пък SpaceX би трябвало да извърши още най-малко шест товарни полета на Cargo Dragon до края на 2023 година Също по този начин SpaceX има още един контракт с галактическата компания Space Adventures за свободен полет на Crew Dragon в орбита, който няма да се скачва с МКС, само че за сметка на това би трябвало да доближи невиждана височина над земната повърхнина. Въпросната задача ще е много сходна на експедицията Inspiration 4, която в средата на септември за първи път изведе в орбита четиричленен екипаж, формиран напълно от непрофесионални " астронавти ".

Нуждата от повече оперативни капсули Crew Dragon обаче скоро може да се усили в подтекста на това, че съгласно Бенджи Рийд, шеф в SpaceX по въпросите на пилотираните полети, задачата Inspiration 4 е предизвикала " голям интерес " от страна на частния бранш и от свръхбогати персони. По неофициална информация цената на едно пасажерско място в капсулата на частната галактическа компания е от порядъка на 50 млн. $, когато става дума за експедиция до Международната галактическа станция, само че може да спадне надолу, в случай че става дума за свободен орбитален полет.
Астронавтите новобранци Никол Ман (вляво) и Джош Каса трябваше да се качат на борда на тестовата и първата публична задача на CST-100 Starliner. Заради серията от механически проблеми и забавяния с капсулата на Boeing обаче те ще бъдат преместени в задачата Crew-5 на борда на Crew Dragon на SpaceX Фотограф: NASA
Допълнителна потребност от още Crew Dragon-и може да възникне и около серията механически проблеми, свързани с създаването и изпробването на частната пилотирана капсула CST-100 Starliner на Boeing. Блокаж на половината горивни клапани малко преди повторния безпилотен тест на галактическия транспортен съд през август докара до следващото многомесечно отсрочване на плана. Според анализатори на галактическия бранш NASA надали ще допусне хора на борда му преди есента на 2022 година

Косвено доказателство за това, че работата по Starliner ще се разтегли във времето за неустановен интервал, пристигна и тази седмица, откакто стана ясно, че щатската галактическа организация ще реалокира двама от своите астронавти новобранци от полет капсулата на Boeing на задача с Crew Dragon. Космическите експерти Никол Ман и Джош Каса, които в началото трябваше да бъдат на борда на тестовата и първата публична задача на CST-100 Starliner, в този момент са преназначени в екипажа на експедицията Crew-5, която би трябвало да излети в края на октомври следващата година. На процедура това значи, че и съгласно NASA капсулата на Boeing надали ще бъде оперативно подготвена за полет с екипаж до тогава. Така на процедура Съединени американски щати, а в действителност всички участници в Международната галактическа станция без Русия, ще би трябвало да разчитат единствено на флотилията от Crew Dragon-и, с цел да изпращат в орбита своите астронавти през идната най-малко една година.

Космическата компания SpaceX на милиардера Илън Мъск възнамерява да усили двойно размера на флотилията си от орбитални капсули за многократна приложимост Crew Dragon, стана ясно от публично изказване на компанията и галактическата организация на Съединени американски щати NASA. Предвижда се новопроизведен уред да бъде употребен по време на идната задача Crew-3, която ще транспортира четирима астронавти до Международната галактическа станция (МКС) в края на този месец. Нов транспортен съд ще бъде изстрелян и по време на задачата Crew-4, планувана за 15 април следващата година. " Наистина е доста вълнуващо да представим още един Crew Dragon, който ще се причисли към нашата флотилия, предопределена за пилотирани полети в Космоса ", разяснява Сара Уокър, шеф в SpaceX, виновен за всички задачи на Dragon, пред публицисти в сряда. " Разполагаме и с още една капсула, която е в развой на произвеждане. Трябва да е подготвена през идната пролет, с цел да разреши осъществяването на повече задачи с астронавти ", добавя тя.Така броят на пилотираните галактически капсули, които SpaceX държи в оперативна подготвеност, ще нарасне от две на четири. По принцип компанията на Мъск разполага и с още един Crew Dragon, който беше употребен единствено по време на тестовия полет за експериментиране на спешната катапултна система. Въпросната капсула обаче досега не е изстрелвана в Космоса и най-вероятно се държи консервирана в запас. SpaceX разполага и с две товарни версии на въпросния галактическия транспортен съд, предопределени за доставка на хранителни запаси до МКС, като сега създава и трета. Основните разлики сред Crew и Cargo Dragon са две - като се изключи че няма седалки за екипаж, товарната версия също по този начин и не разполага с спешни мотори SuperDraco, предопределени за катапултиране на кораба при проблем с ракетата притежател. Според формалните изказвания на SpaceX досега всеки Dragon, без значение дали е пилотиран или товарен, ще може да извърши най-малко по пет полета в околоземна орбита.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР