Космическата компания SpaceX на милиардера Илън Мъск е на крачка

...
Космическата компания SpaceX на милиардера Илън Мъск е на крачка
Коментари Харесай

Интернет от Мъск: в САЩ до седмици, скоро навсякъде

Космическата компания SpaceX на милиардера Илън Мъск е на крачка от формалното стартиране на високоскоростната сателитна интернет услуга Starlink за всеобщите консуматори... или най-малко за американските. Става дума за броудбенд достъп посредством спътници, ситуирани в доста ниска орбита към Земята. Той е съпоставим като експедитивност, потенциал и ниско забавяне на сигнала с онлайн услугата по кабел. Безпрецедентното при него е, че може да обезпечи първокласен интернет освен в извънредно изолирани местоположения без нужната в други случаи инфраструктура, само че даже на борда на кораби и самолети, доста отдалечени от сушата, или пък на високоскоростни влакове. Според прогнозата на SpaceX въпросната революционна услуга би трябвало да генерира най-малко 30 милиарда $ доходи до 2025 година, с които компанията счита да субсидира по-авангардните си и високорискови планове, свързани с полети в Дълбокия космос, оттатък околоземната орбита. Също по този начин, съгласно ново изследване на откриватели от Щатския университет в Охайо Starlink ще може да се употребява и за сателитна навигация, различна на системата GPS, поддържана от американските военни, както и на европейската " Галилео " и съветската ГЛОНАСС.
Родилните страдания на " звездния " броудбенд
През последната към година Starlink беше във фаза на бета-тест, в който вземат участие към 100 хиляди определени клиенти в разнообразни точки на света. Обещанието на SpaceX е, че в началото преносът на данни при събаряне ще варира сред 50 и 150 мегабита, а закъснението на сигнала ще е сред 20 и 40 милисекунди. Впоследствие, когато в орбита бъдат изведени няколко хиляди спътника, Мъск дава обещание интернет с гигабитов потенциал. Макар че става дума за пробна услуга, сега тестерите заплащат за нея немалка цена - 499 $ първична такса за сателитен терминал и по 99 $ всеки месец за услугата. Въпреки това досега в тестванията са се присъединили консуматори от 17 страни, като най-близката от тях до България за момента е Чехия и Италия. SpaceX също по този начин е подала документи за лицензиране на Starlink и пред телеком регулатора на Гърция, чиято островна география я прави отличен евентуален клиент на услугата.

Преди към седмица Илън Мъск удостовери в своя обява в Twitter, че Starlink интернетът ще бъде публично пуснат в Съединени американски щати до края на октомври. " Трябва да проработи на цялата територия на страната до края на месеца. Имайте поради, че ще бъде стеснен за избран оптимален брой консуматори в даден район. Ситуацията ще се усъвършенства, откакто бъдат изстреляни повече спътници ", написа милиардерът в поста си от 7 октомври. До момента SpaceX е извела в орбита към 1800 спътника, като се допуска, че най-малко 1660 от тях действат. Това разрешава на компанията да покрива със сигнал (поне теоретично) съвсем цялата обитаема територия на планетата и да обезпечава бърз онлайн достъп тук-там, където прокарването на наземна или подводна информационна инфраструктура е невероятно, мъчно постижимо или стопански нецелесъобразно. Аналитичните данни на компания Ookla, която е международен водач в измерването на достъпа до интернет, обаче демонстрират, че към момента има прекомерно необятни пролуки в покритието на Starlink.
На опашка за Starlink
Според формалните изказвания на SpaceX компанията към този момент има лист с над 500 хиляди чакащи консуматори, които са се записали да получат услугата. В резултат на това в някои случаи формалният уебсайт нa Starlink предизвестява, че в избрани региони услугата няма да е налична до 2022, даже до 2023 година По този мотив Мъск разяснява в обособена Twitter обява: " Starlink е планиран за ниска до междинна плътност на популацията, което значи, че бързо може да достигнем оптималния брой консуматори в избрани райони. " Затова милиардерът приканва: " Моля запишете се рано, с цел да си гарантирате място. След като пусне повече спътници, SpaceX ще може да обслужва повече хора. "

След необявена авансово тримесечна пауза от септември насам SpaceX възвърне изстрелванията на ракети със Starlink спътници. Този път те започнаха да се правят от военната база Vandenberg в Калифорния и са предопределени за извеждане на спътници от последващо потомство в полярна орбита. Те би трябвало да покриват със сигнал най-северните, съвсем необитаеми райони на планетата, в това число Аляска, субарктическа Канада и Северния полюс. Следващия старт е плануван за тази неделя, 17 октомври, и би трябвало да изстреля в Космоса 51 нови Starlink-a версия 1.5.

Обновените спътници са част от втория орбитален пласт на системата. Новото при тях е, че за първи път ще могат да обменят информация между тях с лазерна връзка и без потребност от близка наземна станция. Последното е от сериозна значимост, тъй като, от една страна, фрапантно ще понижи потребността от създаване на наземна инфраструктура (респективно от вложения в нея), а, от друга, ще разреши доставката на широколентов интернет в безусловно безлюдни райони, като да вземем за пример полярните области или в средата на океана. В този подтекст през лятото стана ясно, че SpaceX към този момент води договаряния с няколко водещи самолетни компании за доставка на бърз Starlink интернет на борда на самолетите им. " В развой на разработка сме на специфичен артикул за авиацията. Вече направихме няколко демонстрации и се стремим бързо да завършваме хардуера, с цел да го сложим на самолетите в близко бъдеще ", разяснява вицепрезидентът на SpaceX Джонатан Хофелер, който дава отговор за Starlink и комерсиалната активност. Още през предходната година компанията на Мъск изиска лиценз за тестово инсталиране на пробни Starlink терминали на пет самолета " Гълфстрийм ".
Интернет със скоростта на светлината
От друга страна, потреблението на лазерни връзки сред спътниците фрапантно ще усили скоростта на онлайн достъпа. " Лазерните връзки в орбита ще понижат закъснението на сигнала с най-малко 50% поради по-високата скорост на светлината във вакуум и по-краткия път спрямо подводните фиброоптични кабели ", разяснява Илън Мъск в своя Twitter обява. " Рутинно реализираме скорости от порядъка на 100 гигабита в секунда ", съобщи по този мотив и Бари Матсумори, изпълнителен шеф на компанията BridgeComm, която се занимава с оптични връзки. И прибавя: " Устремили сме се към технология, която ще е способна да реализира терабит. " Според него, в случай че човек се пробва да предава данни със скорости над 10 гигабита в секунда, радиочестотният набор стартира да основава проблеми. " А също по този начин свободните радиочестоти стартират да привършват ", обобщава той.

Според изпълнителния шеф нa SpaceX Гуейн Шотуел точно прибавянето на хардуер за лазерна връзка сред спътниците е довело до лятната пауза в изстрелването на Starlink в орбита. По време на галактическия симпозиум в Колорадо спрингс в края на август тя призна, че терминалите за оптична връзка в орбита са " скъпи ", само че производството им със лични запаси е надалеч по-изгодно в съпоставяне със закупуването им от външни снабдители. Според Тина Гатаоре, основен търговски шеф на телеком компанията Mynaric, профилирана в тази област, към момента господства схващането, че " лазерните връзки са бутиков артикул ". Целта на компанията е да смъкна едно устройство под 1 млн. $, когато става дума за всеобщо произвеждане за потребностите на " сателитен рой " от най-малко няколкостотин спътника. Само за съпоставяне - себестойността на един сателит Starlink импровизирано се прави оценка на под 500 хиляди $.

За да притегли по-бързо нови комерсиални клиенти, SpaceX също по този начин ще би трябвало да усили производството както на нови спътници, по този начин и на наземни потребителски терминали. За задачата компанията работи по нова версия на своя сателитен правоприемник, която е както по-евтина, по този начин и по-лесна за всеобщо произвеждане. Очаква се тя да бъде публично показана по-късно през тази година. В момента приемниците, които се употребяват в бета-теста и костват на клиентите $499, явно са на субсидирани цени. Те са основани на антени с фазирана решетка - технология, която по принцип се употребява в радарите на свръхскъпите бойни изтребители.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазар на труда 2 Банки и финанси 3 Политика 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Право 1 Банки и финанси 2 Право 3 Пазар на труда
Начинанието също по този начин може и да се окаже по-трудно от плануваното в подтекста на световната рецесия с доставките на чипове. За този проблем признава и изпълнителният шеф на компанията Гуейн Шотуел. " Трябва да изчакаме да се успокои обстановката с електронните съставни елементи, тъй че в действителност да можем да произведем терминали за хората, които желаят да употребяват услугата ", разяснява тя още през юли. За жал дефицитът на чипове освен не се успокоява, само че съгласно разнообразни прогнози може да се проточи най-малко още една година. Което в допълнение може да обърка проектите на Мъск да трансформира Starlink в относително преференциален артикул за хората в неурбанизираните региони.

Космическата компания SpaceX на милиардера Илън Мъск е на крачка от формалното стартиране на високоскоростната сателитна интернет услуга Starlink за всеобщите консуматори... или най-малко за американските. Става дума за броудбенд достъп посредством спътници, ситуирани в доста ниска орбита към Земята. Той е съпоставим като експедитивност, потенциал и ниско забавяне на сигнала с онлайн услугата по кабел. Безпрецедентното при него е, че може да обезпечи първокласен интернет освен в извънредно изолирани местоположения без нужната в други случаи инфраструктура, само че даже на борда на кораби и самолети, доста отдалечени от сушата, или пък на високоскоростни влакове. Според прогнозата на SpaceX въпросната революционна услуга би трябвало да генерира най-малко 30 милиарда $ доходи до 2025 година, с които компанията счита да субсидира по-авангардните си и високорискови планове, свързани с полети в Дълбокия космос, оттатък околоземната орбита. Също по този начин, съгласно ново изследване на откриватели от Щатския университет в Охайо Starlink ще може да се употребява и за сателитна навигация, различна на системата GPS, поддържана от американските военни, както и на европейската " Галилео " и съветската ГЛОНАСС.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР