Космическата агенция NASA обяви, че за първи път ще използва ...

Космическата агенция NASA обяви, че за първи път ще използва

NASA изпраща Alexa на Amazon в открития космос

Космическата организация NASA разгласи, че за първи път ще употребява своята асистенка за гласов надзор Alexa на Amazon за новата си галактическа задача Artemis I, предават международните медии. Полетът ще бъде без човешки екипаж.

Този ход идва като тест, посредством който ще се ревизира дали сходни гласови принадлежности биха били потребни при бъдещи задачи, когато астронавтите ще могат да летят до далечни дестинации, като Луната и Марс.

Предстоящият полет с галактическия транспортен съд Orion е първият от редица тестови задачи, планувани в програмата, която е предопределена да изпрати първата жена и първия негър мъж на повърхността на Луната.
 След седмица NASA тества система за смяна траекторията на метеорити, заплашващи Земята
След седмица NASA тества система за смяна траекторията на метеорити, заплашващи Земята

Сблъсъкът с метеорита Дидим е плануван за октомври 2022 година

Полетът е очакван за март и ще бъде първият полет на ракетата от ново потомство на NASA - Space Launch System (SLS), която е създадена от Boeing през последните 10 години.

Асистентът на Amazon ще има достъп до системите на галактическия транспортен съд и телеметричните данни по време на цялата задача. Alexa ще може да дава отговор на въпроси като " каква е температурата в кабината? " и ще получава информация от устройства, свързани с кораба, като осветлението.

Alexa ще бъде обвързвана и с мрежата на американската галактическа организация Deep Space Network, което ще разреши на асистента да получава информация от Земята. В това число влизат брифинги за вести и даже спортни резултати. Тази функционалност ще разреши на астронавтите да бъдат осведомени за протичащото се на планетата, до момента в който са в космоса, по този начин че да се усещат по-свързани с дома си.
 Безос съди NASA поради контракт с Мъск
Безос съди NASA поради контракт с Мъск

Космическата организация даде поръчката на стойност $2,9 милиарда единствено на една компания, а не на две

Според Amazon гласовите взаимоотношения с Alexa ще създадат живота на екипажа по-лесен и по-ефективен.

Понеже Artemis I ще бъде задача без екипаж, с цел да тества Alexa в космоса, NASA ще употребява далечен достъп през Центъра за ръководство на задачата. Оттам инженерите ще могат да взаимодействат с изкуствения разсъдък и да основат виртуално преживяване на " екипажа ".

Всичко, което се случва на борда на галактическия транспортен съд ще бъде записано и изпратено назад на Земята, където специалистите ще проучват данните и ще подобрят технологията за бъдещи задачи с астронавти на борда.
 NASA желае да прати първата жена на Луната. Ето какъв брой ще коства това
NASA желае да прати първата жена на Луната. Ето какъв брой ще коства това

Цената е почти равна на номиналните разноски за целия лунен план сред 1960 и 1973 г.

Източник: money.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg