Корупцията в България нараства и не се прави достатъчно за

...
Корупцията в България нараства и не се прави достатъчно за
Коментари Харесай

Проучване на „Афис”: Корупцията в България нараства и не се прави достатъчно за ограничаването й

Корупцията в България нараства и не се прави задоволително за ограничението й. Изводите са от ново национално представително изследване на организация „ Афис”, осъществено в интервала 8-12 февруари тази година.

Кои са най-корумпираните сфери? Участниците в изследването ги подреждат по този начин: правораздаване, митници, опазване на здравето, полиция и корупцията в министерствата.

След това са общинските администрации, държавните компании, частните компании и образованието.

Според запитаните корупцията е най-разпространена сега - над 40% мислят по този начин. 20 на 100 считат, че корупцията е била в разгара си при започване на прехода. Почти толкоз не могат да дефинират по кое време?

Изводът, който извеждат социолозите е, че корупцията не слиза от дневния ред на обществото и продължава да ерозира доверието в ръководещите.

Почти половината от пълнолетното население – 49%, са на мнение, че злоупотребата с обществената власт за персонални цели нараства. Обратната оценка, че понижава, дават едвам 9%. 34% считат, че тя остава на същото равнище. Още 8% се затрудняват да преценяват.

Сред 78%, които считат, че се прави незадоволително, доминира по-рязката модалност – прави се „ напълно незадоволително “ (47%), а единствено 31% са по-умерени в преценката си: „ прави се като цяло незадоволително “. Аналогично на другия полюс измежду упоменатите 13%, разпределението е следното – 3% са на мнение, че правеното е „ напълно задоволително “, а надалеч повече – 10% преценят, че напъните са „ ненапълно задоволителни “, прецизират от „ Афис”.

Независимо от интерпретациите, въпросът за виновността априори ерозира доверието в ръководещите. Сигнал към тях е фактът, че даже гласувалите за ръководещата коалиция на последните парламентарни избори не виждат ефикасни стъпки. 66% от подкрепилите ГЕРБ считат, че се прави незадоволително, а на противоположното мнение са 24%. Аналогично е разпределението при избралите бюлетината на Обединените патриоти (71% на 17%).

Ретроспективните данни на предходни проучвания на " Афис " демонстрират, че през 2016 година единствено към 8% са посочвали корупцията измежду двата най-важни въпроси за България. От края на 2017 обаче този дял „ скача “ на към 20%, а в месеците след мартенските избори предходната година към този момент се колебае сред 22 и 27%.

Данните демонстрират да вземем за пример, че таман хората, които преценят, че живеят „ по-зле от другите хора “, доста по-често от междинното (+ 9%) считат, че корупцията пораства. При тези, които чакат и след година да живеят още по-зле от в този момент, делът е 61%, т.е. надвишава междинния с 12%.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР