Корупцията в България може да бъде преборена единствено чрез европейски

...
Корупцията в България може да бъде преборена единствено чрез европейски
Коментари Харесай

Настимир Ананиев: Корупцията е навсякъде. Необходими са нови разследващи институции

Корупцията в България може да бъде преборена само посредством европейски правилник. Стриктните механизми, прозрачността и предпазените сигнали са основни, с цел да си върнем страната назад. В това е безапелационен водачът на партия Волт Настимир Ананиев, който разяснява отчета на " Трансперънси интернешънъл " за чувството за корупция за страните в Европейски Съюз.

Той уточни, че все още не виждаме твърда поръчка от страна на изпълнителната власт да се пребори с корупцията, от която страната губи към 11 милиарда лева годишно.

По думите на Ананиев изпълнителната власт не отбелязва никакъв прогрес в промяната на правосъдната система, откъдето се генерира и огромната безотговорност на всички равнища.

Освен това Народното събрание си изми ръцете с неработещ закон против корупцията, като задачата беше единствено да се каже, че имаме такова законодателство.

" Доходите и стандартът на живот у нас са ниски точно поради корупцията. В опазването на здравето имаме бюджет от 4 милиарда лева, а парите ни изтичат под разнообразни форми и не стигат до пациентите. Дават повече пари за здравната система, само че услугата не се усъвършенства ", показва водачът на Европейска партия Волт.

Ананиев е на мнение, че анонимните арести и гражданската конфискация са ограничения, които работят като бухалка против избрани кръгове, в сравнение с като ограничения против битката с корупцията.

" Убеждават ни, че няма корупция, само че ние всички я усещаме и имаме ежедневен досег с нея. Това се получава и от неналичието на медийна независимост. Все по-малко малките екрани разкриват корупционни схеми. Валя Ахчиева беше уволнена от Българска национална телевизия откакто беше спряно нейно следствие за корупция. Милен Цветков беше свален от екран поради неуместни въпроси. Хората нямат осведоменост. Те обаче виждат корупцията на ниско равнище в администрацията ", уточни Настимир Ананиев.

Лидерът на Волт даде образец и за различен величествен корупционен скандал. По думите му Живко Мартинов, който беше забъркан в „ Суджукгейт ", от години е печално прочут в родния му град Добрич. Въпреки това ръководещите от ГЕРБ не са подхванали никакви проверяващи и наказателни дейности против него, защото до неотдавна беше в техните редици като народен представител.

" Знаеше се и се говореше за това с какво се занима той. Защо обаче ГЕРБ не предприе нищо? От абсурда с паспортите се вижда, че има големи проблеми. Вместо да ги позволи, изпълнителната власт стартира договаряния на равнище Европейска комисия за по-добър отчет. Всички видяхме този отчет и знаем, че той съставлява сделка за поддръжката на Манфред Вебер на конгреса на ЕНП ", добавя Настимир Ананиев.

Борбата с корупцията е измежду главните цели в Амстердамската декларация на Европейска партия Волт, която към този момент има представителства в 11 страни. Смятаме, че с общи старания европейците могат да спрат приключването на 128 милиарда евро годишно в „ сивия бранш ", което ощетява бюджетите и надлежно лишава жителите от по-качествен живот. От Волт сме безапелационни, че за задачата би трябвало да се основат нови проверяващи институции, които да са директно ръководени от европейския основен прокурор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР