Корупцията, сериозната безработица и отношенията със Сърбия са водещи теми

...
Корупцията, сериозната безработица и отношенията със Сърбия са водещи теми
Коментари Харесай

Косово избира парламент след години на разочарование от икономиката

Корупцията, сериозната безработица и връзките със Сърбия са водещи тематики на изборите, провокирани в Косово от една правосъдна призовка.

Най-младото население в Европа, на междинна възраст 29 година, среща съществени стопански компликации. Поне 200 хиляди души са напуснали страната и са кандидатствали за леговище, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година Икономиката на страната, непризната от Сърбия, пораства приблизително с 4% от този момент, само че над една трета от популацията ѝ остава безработно, а и Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е едвам една десета от междинния за Европа.

До изборите докара оставката на премиера Рамуш Харадинай, предизвикана от призовка, която получи за разпит в Хага поради ролята му във войната против сръбските сили през 1998-1999 година Междувременно обединението на Харадинай, Алианс за бъдещето на Косово, изгуби позиции в изследванията.

Демократичната лига на Косово, в миналото съдружник на партията на някогашния министър председател (сега президент) Хашим Тачи, и националистическата " Самоопределение ", в миналото останали в съпротива, в този момент се напреварват какъв да е първи. В тази конкуренция ДЛК предлага историческа стъпка - претендентът ѝ за министър председател е жена. Досега Косово е имало единствено президент жена - Атифете Яхяга. Кандидатът Вьоса Османи - професор по право на 37 година, приключила в Съединените щати - твърди, че в 90% от случаите в корупцията са забъркани мъже, а дамите имат друг метод към въпросите на страната и методите да се погрижат за жителите.

 Вьоса Османи
© Reuters

Вьоса Османи

Основното мото на акцията ѝ е: " Вярвайте! " " Ройтерс " обаче отбелязва, че да се има вяра, е мъчно в страна, където работа се намира главно с връзки. Един от събеседниците на организацията, мъж на 66 година, е представен с думите, че който и да завоюва " не може да стане по-лошо " - има вяра, че след пет години останалите в страната ще са не повече от 400 хиляди души, в случай че нищо се се промени (сега са 1.8 млн.).

Подходите на Османи и на водача на " Самоопределение " Албин Курти към икономическия колапс се разграничават мощно - тя желае промени в поддръжка на свободния пазар, а Курти приказва за леви ограничения като основаване на върховен фонд, който да построи отначало страни предприятия. Общо сред двамата е отхвърлянето на допустимо съглашение със Сърбия, на процедура поддържано от президента Тачи и включващо концепцията за замяна на територии, отхвърляна и от Харадинай. При Курти обаче има изискване - тази позиция може да се промени, в случай че размяната на територии се обвърже с дипломатическо признание на Косово от страна на Сърбия.

Дни преди изборите американският президент Доналд Тръмп - който също разгласи, че ще работи за договорка сред Сърбия и Косово - назначи нов специфичен делегат за договарянията сред Белград и Прищина. Този делегат е и посланикът на Съединени американски щати в Германия (един от най-големите поддръжници на Тръмп измежду американските дипломати) и ще резервира позицията си в миг, когато към Берлин, Париж и Брюксел има рецензии, че години наред не са създали задоволително по тематиката.

 Албин Курти.
© Reuters

Албин Курти.

За разочарованите поданици на Косово тематиката за бъдещето е сложна по още една причина. Те са най-големите последователи на Европейски Съюз в Европа, а поради неприятното положение на демокрацията и спора със Сърбия шансът да има даже стъпка към участие в околните години е най-малък. Няколко страни в Европейски Съюз (Гърция, Словакия, Испания, Румъния и Кипър) даже не признават независимостта на Косово.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР