Корупцията остава сериозен проблем за България, особена тревога буди новият

...
Корупцията остава сериозен проблем за България, особена тревога буди новият
Коментари Харесай

Ска Келер: Корупцията остава сериозен проблем за България

Корупцията остава сериозен проблем за България, особена паника буди новият антикорупционен закон - това се споделя в изследване на обединението " Зелените/Европейски свободен алианс ", оповестено през вчерашния ден.

Пред „ Хоризонт " съпредседателката на обединението в Европейския парламент Ска Келер съобщи:

Докладът регистрира, че доста неща са направени през миналите години и десетилетия, само че има доста още за извършване. От една страна, това е поради новия антикорупционен закон, в който се смесват много структури, които, другояче, евентуално работят добре. А това води до размиване на отговорността. И най-много - отбраната на разобличителите е изцяло отстранена, а те са извънредно значим инструмент за разкриването на корупцията. Друг проблем е корупционното държание, което ще се глоби - не е ясно какво тъкмо е това държание. Още повече, че по този начин може да бъде сплашен или заставен да замълчи неуместният конкурент или медия да вземем за пример. Така че - отчетът дава рекомендации на България, само че също и на Европейски Съюз, който има ангажимент в битката с корупцията в границите на своите институции.

Тя разяснява и тематиката за квотите за мигрантите. Според нея би трябвало да по-настойчиво да се търси отговор на въпроса кое принуждава мигрантите да бягат:

Смятам, че е нужна нова система, в която всички да вземат участие съгласно опциите си. Това мое мнение се споделя от доста страни членки и евродепутати и можем да намерим компромис. Когато обаче българският министър председател споделя, че тази концепция е мъртва и няма смисъл да я обсъждаме, това не е намиране на компромис, а значи, че оставяме Гърция, Италия и Малта да се оправят сами, без да ни пука за тях. Определено считам, че би трябвало по-настойчиво да повдигаме въпроса за аргументите, които принуждават хората да бягат. И не приказвам единствено за бежанците, а и за миграцията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР