Корупцията е болест за обществените поръчки в България и само

...
Корупцията е болест за обществените поръчки в България и само
Коментари Харесай

Цеков: Правителството и бизнесът да се обединят в общи действия срещу корупцията

Корупцията е болест за публичните поръчки в България и единствено обединени дружно – държавното управление и частният бранш, можем да се оправим с аргументите за нея. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков на конгрес „ Укрепване на прозрачността и ръководството посредством групови дейности “, проведен от Базелския институт по ръководство и Министерството на финансите на България в съдействие с Американската комерсиална камара, Българо-швейцарската комерсиална камара и Transparency International България.


Регионалният министър акцентира, че няколко са главните аргументи за корупцията при публичните търгове – неналичието на конкуренция в процеса на осъществяване на публичните поръчки, неналичието на задоволително бистрота при възлагането им, дискриминационни механически спецификации и други

„ Проблемът е, че българският пазар на публични поръчки е извънредно затворен “, сподели Цеков. Той цитира данни на Европейската комисия, съгласно които 36% от публичните поръчки се разпореждат при подадена единствено една оферта. Анализ на Министерството на финансите пък демонстрира, че 60% от търговете са приключили със единствено една класирана оферта от всички подадени. Останалите участници са били дисквалифицирани, което е ясна индикация по какъв начин се организират търговете у нас.

„ Това, което е в действителност значимо, е по какъв начин ще подходим към този проблем, с цел да се оправим и да го ограничим до най-малко “, изясни районният министър. Важна стъпка в тази посока е наложителното издание в интернет пространството на всеки търг и техническа спецификация, каквато е практиката през последните години.

„ Това е превантивна мярка, която може да ни помогне да се оправим с някои от аргументите за корупция “, акцентира Андрей Цеков.

Друга стъпка за справяне с корупцията е публикуването за необятната общност на детайлите в процеса на оповестяване на търговете и всички предложения, даже дисквалифицираните. Подобна мярка би била и добър корективен механизъм за работа на тръжните комисии, съобщи районният министър.

Не единствено аргументите за корупция, само че и следствията от нея са огромен проблем, стана ясно от думите на Цеков. Пример в това отношение е все по-нарастващата липса на квалифицирана работна ръка в строителния бранш. Според министъра корупцията разрешава на бизнеса да не влага – нито в нововъведения, нито в качествена работна ръка. Резултатът е на разположение: 30 хиляди квалифицирани строителни експерти към този момент са отпътували в чужбина.

„ Важно е държавното управление и бизнесът да се изправят дружно против корупцията и да имаме явен проект по какъв начин да действаме “, заключи Андрей Цеков. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР