Корупцията, болната тема за Пирин и Банско и Истанбулската конвенция

...
Корупцията, болната тема за Пирин и Банско и Истанбулската конвенция
Коментари Харесай

Борисов обеща в Страсбург: До 2-3 години ще се справим с корупцията

Корупцията, болната тематика за Пирин и Банско и Истанбулската спогодба бяха измежду сериозните въпроси, заложени към премиера Борисов и от евродепутати в хода на полемиката след представянето на целите на българското европредседателство, и от журнаристи на последвала взаимна конференция в Страсбург на българския министър председател и на ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Борбата с корупцията и контрабандата продължава на всички равнища, подсигурявам, че в идващите 2-3 години ще се оправим изцяло, съобщи той и пред Екологичен потенциал и пред публицистите. 

По същия метод Борисов даде обществена гаранция, че на Банско няма да се строи нищо друго с изключение на втори лифт 

" Имате моята гаранция, че с изключение на втори въжен превоз, една керемида повече няма да се постави! ", изрично акцентира той пред евродепутатите в отговор на въпрос за втори въжен превоз в Банско.

„ Специално желая да отговоря на въпроса за българската природа, тъй като аз самият съм зелен. Българската природа мисля, че в голяма степен, е предпазена от нашето държавно управление. Изпитвам голямо почитание към българските природозащитни организации и единствено преди 10 дни бях на среща с тях. Спирал съм инфраструктурни планове с години, с цел да може да се излюпят новите щъркели. Карал съм министрите да придвижват персонално блатни кокичета, с цел да не остане нито един филиз, сплескан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни планове са с тунели за мечки, вълци, костенурки. Трасета сме променяли. Ще построяваме единствено втори въжен превоз на Банско. Сега има един и туристите чакат с часове, с цел да се качат. Мога да Ви подпиша тук, че става дума за реализация на втори въжен превоз. Той е необходим освен за туристите, само че и за природата, тъй като в този момент те се качват с колите си там. За да поддържаме този път ние го осоляваме през зимата и десетки дървета към него умират.

Гарантирам Ви, че няма да се допусне противозаконна сеч. България е първа в Европа през последните години по нови гори и единствената, която разширила горите си от всички европейски страни “, заявява Борисов.

Другият трънлив въпрос - за корупцията, пристигна от българския лагер. Питания по тематиката направиха българските евродепутати Петър Курумбашев и Николай Бареков, както и Ска Келер от Зелените.

" Корупция има на всички места и водим голяма борба. Избиран съм 11 пъти като победител на избори в България. София имаше рецесия с боклука, когато станах кмет. Нямаше цех, нямаше нищо. Сега София след Цюрих е най-добре проведената система. В същото време, в случай че има такава корупция, каквато казвате ще има ли растеж на стопанската система и вложения? Как ще ни избират все нас преди всичко. Както сме се заели в този момент, до 2-3 години ще се оправим и то добре ", отсече Борисов.

Евродепутатът Елена Валенсиано прикани Борисов от името на социалистите в Екологичен потенциал и дамите в Европа да бъде утвърдена Истанбулската спогодба.

„ Именно Българска социалистическа партия взе решение да не я поддържа в Народното събрание. Ще положа всички старания да мине в Народното събрание. Насилието над дами и деца е чудовищно в цяла Европа “, отвърна Борисов. Няма да допуснем принуждение над дамите и децата в България, още веднъж акцентира по-късно той и по време на конференцията си с Таяни.

Пред публицистите Борисов уточни също, че има доста добър разговор с сътрудниците си от Вишеградската група (Полша, Унгария, Словакия и Чехия). " Всички идваме от източния блок, живели сме в изискванията на социализъм, Варшавски контракт, знаем какво е мизерия и да има банани единствено за Нова година. Постигнатото в страните от Източна Европа са неповторими неща. Ако е било елементарно, и в България да е имало метро, автомагистрали, пречиствателни станции. Благодарение на Старата Европа, на основата на кохезионните фондове, в този момент сме в пъти по-конкурентоспособни. Благодарение на Старата Европа, на основата на кохезионните фондове, в този момент сме в пъти по-конкурентоспособни, разяснява Борисов.
 Стара Европа е отделила от парите на своите данъкоплатци за достиженията в Източна Европа и за постигане на равнене на приходите - това, което хората чакат най-вече. Не единствено сме задължени и признателни - с изключение на пазар, всички включили се страни способстваме за конкурентоспособността, културата, многообразието, геостратегически. Ние сме огромно семейство - в случай че в едно семейство почнат да се мерят кой е по-голям, няма по какъв начин да живее щастливо, спокойно и наред. Затова с повече такт, дипломация, в разговор, мога да приказвам с едните и с другите. Мисля, че това е пътят. Нито без Вишеградската четворка Европа ще бъде същата. Те са освен натурален, а жизненоважен детайл в Обединена Европа. Всички сме се подписали под разпоредбите на Европейски Съюз, би трябвало да ги съблюдаваме, както прави България, разяснява Борисов, представен от Българска телеграфна агенция.

А днешният спор в Екологичен потенциал след представянето на целите на българското европредседателство Борисов заключи по този начин: " Изключително съм удовлетворен и признателен - ръководителите на всички парламентарни групи демонстрираха доброжелателност към България за идващите шест месеца! "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР