Корумпирани държавни служители в България няма - или поне министерствата

...
Корумпирани държавни служители в България няма - или поне министерствата
Коментари Харесай

Според данни на ГДБОП: Търсим корупцията, но не я намираме

Корумпирани държавни чиновници в България няма - или най-малко министерствата не намират такива измежду чиновниците си. Такава наподобява картината, най-малко в случай че съдим по думите на началника на ГДБОП Ивайло Спиридонов, съгласно който инспекторатите, чиято задача са точно инспекции за това по какъв начин се извършват служебните отговорности, не са подали нито един сигнал за корупция до службите.
" Институциите и структурите, които са в избраните министерства, имам поради инспекторатите, би трябвало да се вземат в ръце. Защото това са структурите в министерствата, които би трябвало да взимат отношение по тая линия. И когато те стартират да ни уведомяват за избрани проблеми, нещата ще станат по-добре. За три години, откогато аз съм шеф на ГДБОП, не е пристигнал документ от който и да било инспекторат на някое министерство, нула ", съобщи Спиридонов.
През предходната година ГДБОП е арестувала 90 души за корупция, сочи отговор на службата по питане по Закона за достъп до социална информация на в. " Сега ". Отчетът на антимафиотите обаче сочи, че акциите против корупция са едвам 5,5% от работата им.
" Злоупотребите със служебно състояние от длъжностни лица за персонално облагодетелстване е в основата на корупционните прояви, като в множеството случаи липсва проведена незаконна активност. Най-разпространената скица се изчерпва с присъединяване на две заинтригувани страни ", написа в отговора на ГДБОП. Според него докладът на службата отразява единствено работата по незаконни групи, правили корупционни закононарушения, и по тази причина цифрата е толкоз малко.
Извън тези 5,5% обаче ГДБОП е направила редица инспекции. " Извършени са 51 инспекции, касаещи корупционни прояви на чиновници в държавната и локалната власт и 15 инспекции за корупция в опазването на здравето. Изпратени в прокуратурата са 30 от тях ", написа в отговора.
Същевременно групата на страните към Съвета на Европа, борещи се с корупцията (ГРЕКО), предизвести, че има връщане обратно на процеса в битката с корупцията в доста страни членки. Пред БНР шефът на ГРЕКО Мартин Мчела даде образец с България, която не е изпълнила рекомендациите си по отношение на наказването на подкупите и намаляването на политическото въздействие върху правосъдната система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР