Кортежът с дъбовия ковчег на британската кралица Елизабет II пропътува

...
Кортежът с дъбовия ковчег на британската кралица Елизабет II пропътува
Коментари Харесай

„Баба е най-щастлива там“: Специалната връзка на Елизабет II с Шотландия

Кортежът с дъбовия ковчег на английската кралица Елизабет II пропътува дистанцията от замъка Балморал, нейното лятно леговище в Шотландските планини, до Единбург в неделя. Хиляди шотландци се струпаха по улиците на градове и села, да за отдадат почитта си.

Елизабет, която умря в четвъртък на 96-годишна възраст, приказва предходната година за своята „ дълбока и трайна обвързаност “ към Шотландия, припомняйки си доста щастливи мемоари, които тя и починалият й брачен партньор принц Филип споделиха в страната.
Ранен живот
Майката на кралицата в действителност е от шотландско семейство, което живее в замъка Гламис в Ангъс. Като млада принцеса Елизабет прекарва по-голямата част от лятото си в Шотландия или с родителите си в замъка Балморал, или с баба си и дядо си по майчина линия в Гламис.

Докато е още младеж, тя изнася първата си обществена тирада в Абърдийн през 1944 година, когато отваря дом за Британското общество на моряците.
Пощенски кутии
В началото на ръководството на Елизабет през 1952 година в Шотландия имаше възражения против нейното име Елизабет II, защото кралицата на Тюдорите Елизабет I в никакъв случай не е била кралица на Шотландия.

Пощенска кутия в Единбург, носеща шифъра ERII, бе обезличена и по-късно взривена.
Балморал
Кралица Виктория (прапрабабата на кралица Елизабет II) и принц Алберт купуват замъка Балморал през 1852 година За тях той е обич от пръв взор и те с наслада обновяват зданието и покрайнината. Оттогава той е резиденция за летните ваканции на кралското семейство.

След като се възкачи на трона, Елизабет поддържа традицията на кралското семейство всяко лято да почива в Балморал надълбоко в Шотландските планини. 

Интересното е, че за разлика от Бъкингамският замък и Уиндзорският палат, които принадлежат на Короната, Балморал е един от дребното парцели, които са персонална благосъстоятелност на кралското семейство.

Твърди се, че в Балморал Елизабет сама е миела чиниите, а брачният партньор ѝ Филип постоянно правел барбекю за фамилията. 

Мислите, че се майтапя, само че не. Кралицата пита дали си привършил с яденето, взема чиниите и отива да ги измие “, споделя някогашният министър председател Тони Блеър. 

Желязната лейди Маргарет Тачър пък – също удивена от действителността и видяла, че кралицата мие съдове без ръкавици – ѝ подарява един чифт за коледа. 

Снимки през десетилетията демонстрират по какъв начин кралицата си почива надалеч от пищността на Лондон, от време на време се разхожда из хълмовете или прави пикник със фамилията си. Внучката на Елизабет, Юджини, сподели в ефирен документален филм от 2016 година:

Баба е най-щастлива там “.

Балморал й дава свободата, която по този начин й липсва в Бъкингам. Там тя се любува на дълги самотни разходки, без да се тревожи за медиите. С две думи, радва се на това, което тя наричала „ тиха нормалност “.

Кралицата участва на Braemar Gathering, празник на обичайните шотландски игри, спорт и танци, всяка година, откогато се качи на трона преди 70 години – като се изключи игрите по-рано този месец, които пропусна заради влошеното си здравословно положение.

„ Тя бе основна част от живота в тази част на света. Местните имат истории за това, че са се сблъскали с нея или са я видели на Highland Games “, разяснява Андрю Бауи, консерваторът, член на Народното събрание от Западен Абърдийншър, който включва Балморал.

„ Тя беше извънредно харесвана и уважавана. Хората изпитваха голям афинитет към нея “, добавя той, представен от Reuters.

По мотив тълпите туристи към момента се споделя за срещата на Елизабет с група американци, които наивно я попитали, откакто не я разпознали, „ Познавате ли кралицата? “. Тя дала отговор с „ не “ и показала към персоналния си гард с думите: „ Но той я познава “. 
Шотландската самостоятелност и парламент
Въпреки че английският монарх по хипотеза би трябвало да бъде политически безпристрастен, кралицата загатна за възгледите си за конституционното бъдеще на страната, над която властваше.

През 1977 година, преди гласуването за основаването на заседание в Единбург и до момента в който празнуваше сребърния си празник, монархът произнесе тирада, в която акцентира по какъв начин е коронясана за кралица на всичките четири народи.

Може би този празник е време да си напомним изгодите, които Съюзът е дал “, сподели тя тогава.

Точно преди гласуването за самостоятелност на Шотландия през 2014 година тя бе чута да показва желанието си хората „ да мислят доста деликатно за бъдещето “.

Бившият министър-председател Дейвид Камерън по-късно бе чут да загатва, че Елизабет е „ мъркала “ от благополучие, когато той й се обади по телефона, с цел да я осведоми, че Шотландия е гласувала за отменяне на независимостта.

Елизабет публично откри 129-членния шотландски парламент през 1999 година, което даде на Шотландия пълномощието да покачва налозите и да приема закони. Новата му постройката бе открита през 2004 година

Въпреки че е бранител на шотландската самостоятелност, първият министър на Шотландия Никола Стърджън сподели след гибелта на кралицата, че

Шотландия я „ обича, почита и ѝ се възхищава “.

Възхищението на кралицата от Шотландия беше систематизирано в тирада пред шотландския парламент предходната година.

„ И преди съм говорила за моята дълбока и непрекъсната обвързаност към тази прелестна страна “, сподели тя. „ Хората са тези, които основават едно място. Малко са местата, за които това е по-вярно от Шотландия. “

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР