Корпорацията General Motors в момента е в деликатна ситуация. Производството

...
Корпорацията General Motors в момента е в деликатна ситуация. Производството
Коментари Харесай

Доставките на електромобили от GM са намалели с повече от една четвърт през второто тримесечие

Корпорацията General Motors сега е в деликатна обстановка. Производството на електрически автомобили се забавя от лимитираната наличност на тягови батерии, като най-достъпният електромобил, от семейството Chevrolet Bolt EV, би трябвало да напусне поточната линия до края на годината. Представителите на новата платформа GM Ultium единствено набират скорост в продажбите, като от Hummer EV и в двата вида купе през второто тримесечие са продадени единствено 47 единици.

Разбира се, както Electrek отбелязва, спрямо първото тримесечие, в което единствено два Hummer EV откриха своите притежатели, резултатът от второто тримесечие може да наподобява като впечатляващ прогрес, само че даже по-масовите премиум-кросоувъри Cadillac LYRIQ не бележат огромен прогрес: размерите на продажбите им нарастват поредно от 968 до 1348 броя.

Всъщност, по-голямата част от електрическите автомобили, продавани от GM, към момента са основани на остарялата платформа Chevrolet Bolt EV. През първото тримесечие тиражът им доближи 19 700 екземпляра, само че през второто понижа до 13 959 броя. Технически това не попречи на GM да удвои продажбите на тези модели спрямо второто тримесечие на предходната година, само че сходно съпоставяне не би било почтено, без да се спомене прекъсването на производството по това време заради изтеглянето на тези електрически автомобили и дефектните им акумулатори от LG Energy Solution. Тази акция е виновна за резултата на ниската база през второто тримесечие на предходната година.

Ако вземем поради общия размер на продажбите на електрически автомобили от GM, през второто тримесечие те не надвишават 15 652 единици, намалявайки поредно с 26%, макар че в годишно съпоставяне имаше повече от два пъти нарастване. Между другото, в Съединени американски щати през второто тримесечие GM продаде 15 354 електрическия автомобил, което демонстрира, че те се доставят отвън вътрешния пазар при изчезващо дребни количества. През второто тримесечие електрическите автомобили съставляват 2,2% от продажбите на GM в Съединени американски щати по отношение на 3,4% през първото тримесечие. Ако вземем поради общо световните продажби на коли от GM, през второто тримесечие те са се нараснали с 19% до 691 978 единици при годишно съпоставяне. С други думи, не може да се твърди, че търсенето на коли на тази корпорация понижава.

В средносрочен проект, към момента има нарастване на продажбите на електрически транспортни средства на GM. Според резултатите от първото полугодие, корпорацията е продала 36 024 електрическия автомобил, до момента в който година по-рано техният брой е бил със 7757 единици по-малко. През втората половина на 2022 година тиражът на електрическите автомобили от GM не надвишава 31 422 единици. Пускането на програмата за субсидиране и закупуване на електрически автомобили от държавното управление на Съединени американски щати трябваше да помогне на GM, само че към момента не се виждат избухливите продажби.

GM ще стартира доставките на комерсиалната версия на електрическия пикап Chevrolet Silverado през това тримесечие, като електрическата версия на Blazer ще бъде показана преди края на тримесечието. До края на годината Chevrolet Bolt EV и EUV ще изоставен поточната линия, макар че сега съставляват съвсем 90% от продажбите на електрически автомобили под марката GM. Ако компанията не успее гъвкаво да приспособява производството и прекосяването към платформата Ultium, спадът в продажбите на електрически автомобили е неминуем заради прекъсването на Chevrolet Bolt EV и EUV. В бъдеще, GM чака да предложи коли от този клас и на платформата Ultium.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР