Корпоративният данък да отпадне и да остане само сегашният данък

...
Корпоративният данък да отпадне и да остане само сегашният данък
Коментари Харесай

Икономисти искат отмяна на глобата успешен бизнес

Корпоративният налог да отпадне и да остане единствено сегашният налог дял предлага Експертен клуб за стопанска система и политика (ЕКИП).

На конференция от ЕКИП изложиха причините си за смяната - те са свързани главно с неефективността, несправедливостта и вредата за стопанската система на корпоративното данъчно облагане. По Закона за корпоративното подоходно облагане ставката е 10% .

Ефект от една такава промяна ще бъде п овишаване на склонността компаниите да влагат повече и да усилят ресурсите си , показва Стефан Стоянов, създател на проучването. С унищожаване на корпоративния налог ще се увеличи икономическата интензивност и покупателната дарба на популацията.

Стоянов изясни, че фирмите не понасят данъчната тежест, а я трансферират към клиентите посредством завишаване на цените или понижаване на заплатите на чиновниците.

" Много от фирмите, опериращи в сивия бранш, го вършат поради данъчната тежест . Малкият бизнес няма опция за прекачване на тази данъчна тежест, както и не може да си разреши толкоз положителни счетоводители, които да избегнат легално налога . Реално огромна част от данъчните заплащания идват от дребния бизнес ", изясни още Стоянов

Корпоративният налог е неправдив, тъй като води до двойно данъчно облагане - едни и същи пари се таксуват един път като облага на компанията и вторият път като дивиденти, когато се разпределят към притежателите ", съобщи Стоянов. Според него, корпоративният налог е планиран по този начин, че да санкционира сполучливите бизнеси , защото действително данъкът се поема от компании, генериращи облага.

Едва 5% държавни доходи годишно постъпват от този налог . Стоянов означи, че фирмите имат тласък да заобикалят заплащането на корпоративния налог и основата, върху която се начислява данъкът, е доста елементарно манипулируем индикатор. От ЕКИП показаха, че най-честите легални практики за отбягване на налога са посредством прекачване на данъчни загуби , вложения в региони с огромна безработица, наемане на безработни хора, дарения и посредством разликите сред националните законодателства.

Нелегалните способи включват отчитане на нереални разноски , с цел да се понижи облагата на компанията. " Икономистите са достигнали до извода, че има два метода за повишение на събираемостта на налозите . Единият от тях е понижаване на данъчните ставки, а другият е увеличение на институционалния напън върху фирмите да не укриват налог ", посочи Стоянов. Той акцентира, че и двата модела са приложени в България, където данъчната ставка от 10% е относително ниска и би следвало да води до високи данъчни приходи.

От извършеното проучване Стоянов извежда като извод, че при нараснала покупателна дарба и нови вложения ще се сътвори причина за ползване , което ще докара до доходи от други налози - най-вече от Данък добавена стойност.

Стефан Стоянов даде образец с промяната в Естония , която през 2000 година е първата страна в Европа, въвела модела с 0% ставка върху неразпределената облага и регистрира добър стопански растеж и повече задгранични вложения. От ЕКИП показват, че развиването на данъчната система води до бързите темпове на стопански напредък в Ирландия , регистрирания спад на безработицата и растежа от 7% на Брутният вътрешен продукт .

България е 12-та по стопански растеж след Унгария и Литва , означават от организацията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР