Корпоративният адвокат и дългогодишен политик от германския Християндемократически съюз (ХДС)

...
Корпоративният адвокат и дългогодишен политик от германския Християндемократически съюз (ХДС)
Коментари Харесай

Критик на Меркел оглави Християндемократическия съюз

Корпоративният юрист и дълготраен политик от немския Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц бе публично определен да управлява християндемократите, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

В понеделник беше оповестено, че Мерц получава 95,33 % от подадените по пощата бюлетини на вътрешнопартийното гласоподаване за председателското място, с което изборът му е публично доказан.

Мерц е един от най-ярките представители на дясното крило на партията. Той ще оглави ХДС в тежък за консерваторите миг: партията регистрира най-лошия си избирателен резултат и е в преход след дългогодишното ръководство на Ангела Меркел, която не се кандидатира за нов мандат като канцлер на изборите през септември предходната година.

Това, че 66-годишният Мерц ще е новият водач на християндемократите, стана ясно още през декември, когато партийните членове го избраха пред другите двама кандидати за поста. На 22 януари той получи утвърждението на състоялия се онлайн конгрес на ХДС, на който 94,62 % от делегатите поддържаха избирането му, а гласуването по пощата беше просто условност, с цел да бъде официализиран изборът на конгреса, защото законът в Германия изисква това да стане посредством подаване на бюлетини.

Мерц постоянно е бил в съпротива на по-умерените представители на ХДС, в това число Меркел. Това беше третият му опит да оглави партията, откогато през октомври 2018 година Меркел разгласи, че се отдръпва от лидерското място.

Същата година той първо загуби в конкуренцията за председателското място с желания от Меркел претендент - Анегрет Крамп-Каренбауер, а по-късно, през януари предходната година, и от Армин Лашет. Няколко месеца по-късно Лашет подаде оставка поради пагубната за ХДС акция за изборите през 2021 година

Мерц ще управлява партията дружно с новия общоприет секретар на ХДС Марио Чая, който събра 94,24 % при гласуването по пощата и 92,89 % на конгреса.

" Поемаме управлението на ХДС в сложен миг ", съобщи Мерц и добави, че консервативната партия не е изгубила увереността си.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР