Коронавирусът засяга почти всички органи и системиХората със затлъстяване са

...
Коронавирусът засяга почти всички органи и системиХората със затлъстяване са
Коментари Харесай

Доц. д-р Нина Янчева: Възрастните получават по-често неврологични усложнения от COVID-19

Коронавирусът визира съвсем всички органи и системи
Хората със затлъстяване са в риск, даже да нямат други заболявания

След къс отдих още веднъж заговорихме за COVID-19. Вирусът SARS-CoV-2 със своите разновидности не си е отишъл - потвърждават го зачестилите случаи на инфекцията в Европа и у нас. И не трябва да се успокояваме, че той става по-слабо вирулентен с времето. Напротив - с всяка нова вариация заразяването е по-бързо и елементарно, само че протичането на COVID-19 е относително по-леко. Това предизвестиха наши специалисти по време на полемиката “COVID 19 - предизвикването остава”.

Към края на април 2022 година статистиката демонстрира, че инфектираните с COVID-19 по света са над 515 млн. души и над 6,2 млн. са умрелите, като се допуска, че броят на починалите е 2 или 3 пъти по-голям, припомня за световната опасност доцент доктор Нина Янчева, шеф на отделението за добита имунна непълнота на СБАЛИПБ “Проф. Иван Киров”, началник на Катедрата по инфекциозни заболявания, паразитология и тропическа медицина към МУ София.

За признаците на COVID-19 се приказва доста през изтеклите две години, само че доцент Янчева напомня някои от тях: висока температура, суха кашлица, зной, главоболие, мускулни болки, понижен брой лимфоцити в кръвта. Тежките затруднения, които могат да завършат и съдбовно, са изострен респираторен дистрес синдром, сепсис, остра бъбречна непълнота, остра сърдечна непълнота.

Вирусът SARS-CoV-2 може да засегне съвсем всеки орган и система в човешкото тяло, само че най-много - белия дроб. В хода на пандемията се откри, че доста по-често, в сравнение с се предполагаше, се визира нервната система. Това става по няколко механизма - самият вирус непосредствено поврежда нервните кафези и съдовете, както и по автоимунен механизъм - поражда синдромът на Гилен-Баре (възходяща парализа на крайниците). Усложненията при възрастните хора по-рядко са от страна на белия дроб, по-често са неврологични. Делириумът, изключително при възрастни, може да бъде един-единствен признак на COVID-19, по тази причина хора в сходно положение наложително се изследват за ковид. Други затруднения при възрастни са ненадейно появила се бъбречна непълнота, кетоацидоза вследствие на отключен захарен диабет, изострен панкреатит, тромбози, тромбемболии, миокардити, перикардити.

Рисковите фактори да прогресира болестта са възраст над 65 години, затлъстяване (ИТМ над 25, даже при неявяване на други заболявания), диабет, налични сърдечно-съдови болести, в това число артериална хипертония, хронични белодробни болести, имунокомпрометиращо положение - вродено или добито, приложение на имуносупресивно лекуване - при автоимунни болести или след трансплантации, хронично бъбречно заболяване, бременност.

Въпросът дали човек попада в някоя от рисковите групи за приемане на затруднения е значим, с цел да се назначи съответно лекуване с противовирусни препарати и то да стартира оптимално рано.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР