Коронавирусът парализира световната икономика. Някои дори твърдят, че се задава

...
Коронавирусът парализира световната икономика. Някои дори твърдят, че се задава
Коментари Харесай

Ако коронавирусът не си отиде до лятото

Коронавирусът сковава международната стопанска система. Някои даже настояват, че се задава невиждана рецесия. Според други, стопанската система бързо ще се възвърне през втората половина на годината. Но единствено в случай че до тогава епидемията отшуми, споделя " Дойче веле ".

Икономическите разтърсвания, провокирани от КОВИД-19, пробудиха мемоари за световната финансова рецесия от 2008-2009 година: приказва се за криза, на тържищата се лее кръв, а страните и централните банки като че ли са изтървали икономическите юзди.

Пандемията, която взе към този момент хиляди жертви по целия свят, безусловно сковава световната стопанска система: милиони хора са под карантина, а международните търговски доставки са тежко повредени, в това число заради рестриктивните мерки в " световната фабрика " Китай.

" Криза, каквато още не сме виждали "

Вече се чуват оценки, че сегашната рецесия е сравнима с рецесията от 2008-2009. В същото време мнозина специалисти предвиждат, че световната стопанска система бързо ще се възвърне през втората половина на годината. Но със следната спогодба: в случай че до тогава епидемията отшуми.

До момента короновирусът към този момент нанесе съществени вреди на въздухоплаването и на петролните пазари.

Въздухоплаването така или другояче страда от убийствената конкуренция, от ценовите войни и от хилавото си финансово положение, а в този момент получи нов тежък удар от пандемията, която заплашва да докара до банкрут редица самолетни компании. Шефът на " Бритиш Еруейз " Алекс Круз разказва настоящето състояние като " рецесия с световни измерения, каквато още не сме виждали ".

Редица одобрени самолетни компании настояха за държавни помощи, с цел да се оправят с " тежката стихия в небесата ". " След като даже такива богати компании като " Луфтханза " желаят държавни помощи, тогава ситуацията очевидно е неприятно ", твърди пред Дъждовни води специалистът Роб Морис. " Очевидно за всички самолетни компании по света през 2020 година има една-единствена цел: да оцелеят. Боя се обаче, че доста от тях няма да се оправят и скоро ще станем очевидци на първите банкрути. "

Петролните пазари не са в по-добро положение. Очаква се, че международното ползване на нефтени артикули ще претърпи невъобразим провал - заради краткотрайните ограничавания на пътуванията, затворените индустриални мощности и другите ограничения за ограничение на болестта. Тази година цените на петрола към този момент спаднаха с 50%.
Кризисната лавина от 2008-2009 беше провокирана от евтините заеми, които банките необмислено раздаваха на купувачите на недвижими парцели. Когато балонът се спука, редица огромни интернационалните банки бяха сложени на колене, защото не разполагаха с задоволително капитал, с цел да понесат удара. Днес обаче банките са в доста по-добро положение - най-много с помощта на засилената държавна и интернационална регулация, която беше наложена след онази рецесия.

" Кризата от 2008-2009 беше доста по-страшна, тъй като тогава световната финансова система беше доста по-уязвима. Банките не бяха толкоз добре капитализирани, колкото в този момент - изключително в Съединени американски щати ", изяснява експертката Сара Джонсън.

Независимо от всичко това, на банките несъмнено им пáри под стъпалата - изключително в Европа, където битката за облаги беше прекомерно жестока поради изключително ниските лихви. Експертите предизвестяват още, че поради настоящето изключително състояние Италия може едностранно да приключи заплащанията по своите отговорности.

Фалитът на " Лемън Брадърс " отприщи най-тежката финансова рецесия след срутва от 1929. Икономическият напредък съществено се забави, унищожени бяха милиони работни места, изгоряха спестяванията на доста хора. Според прогнозите на Организация на обединените нации, сегашната стопански рецесия ще коства на международната стопанска система към 2 трилиона $, само че това няма да хвърли света в парализа.

" Според нас, сегашният потрес е доста по-ограничен във времето и ще окаже доста по-незначителни въздействия върху международната стопанска система спрямо световната финансова рецесия ", споделя в изявление за Дъждовни води Бен Мей, шеф на изследователския център по макроикономически въпроси в " Оксфорд Икономикс ". " Днес може и да си стоите вкъщи поради ковид. Но парите, които не сте изхарчили през днешния ден, няма да спестите за вечността, а ще ги изхарчите в бъдеще. Това ни учи опитът от предходни епидемии или естествени произшествия. "

" Не е толкоз ужасно "

От друга страна шокът, провокиран от КОВИД-19, надали можеше да пристигна в по-лош миг за международните търговски връзки, които и без друго са повредени от напрежението сред Съединени американски щати и Китай - двете най-големи международни стопански системи. Независимо от това днешното разтърсване надалеч не е толкоз ужасно, колкото това отпреди десетилетие, счита Щефан Коотс от немския Институт за международна стопанска система.

" Глобалната финансова рецесия беше вътрешно-системна заради сериозна декапитализация в избрани страни и заради свръхзадлъжнялост. Тези два корена на рецесията се лекуват доста по-трудно, в сравнение с сегашната рецесия, в която си имаме работа просто с спиране на избрани индустриални структури ", изяснява Коотс. " Така че даже рецесията, провокирана от ковид, до докара до съществено намаляване на производството, възможностите за бързо излизане от рецесията са доста по-добри, в сравнение с по време на световната финансова рецесия ", твърди специалистът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР