Коронавирусът, обхванал арабския Ориент, сериозно изостри проблемите, обичайни за региона,

...
Коронавирусът, обхванал арабския Ориент, сериозно изостри проблемите, обичайни за региона,
Коментари Харесай

Коронавирусът донесе нови беди на арабите

Коронавирусът, обхванал арабския Ориент, съществено изостри проблемите, нормални за района, и принуди локалните управляващи да вземат сложни ограничения за възпиране на рисковата болест. В някои страни, даже не прекомерно богати и благополучни, резултатът бе спад в броя на инфектираните, " постигане на плато " и надали не цялостна победа над Ковид-19. Другаде епидемиологичната конюнктура по ред аргументи продължава да се изостря.

Властите на множеството арабски страни започнаха да вкарват ограничавания на практика незабавно след откриването на първите инфектирани там. " Стандартният " комплекс от ограничения включваше затваряне на границите, карантина или комендантски час, анулация на образователните занятия, наложително носене на маски, закриване на увеселителните заведения, държавните институции, банките и комерсиалните центрове. Спираха се визитите в джамиите, даже в петък, отменяха се културни събития: в Тунис - известните музикални фестивали в Картаген и Хамамет; в Мароко - фестивалите " Мауадин " във Фес и " Тимитар " в Агадир.

В някои страни нещата бяха по-специфични. В Мароко примерно стопираха да печатат вестници, с цел да се избегне заразяване посредством хартията. Поданиците на Саудитска Арабия бяха задължени до три денонощия да се върнат в родината, а който откажеше да осведоми в детайли управляващите за престоя си в страни с проблематична епидемиологична конюнктура, бе глобяван до 500 000 риала (към 133 000 долара). Тук-там управляващите активизираха армейски подразделения да оказват помощ на полицията в патрулирането из улиците и контрола върху спазването на карантината. Създаваха се - да вземем за пример в Мароко по самодейност на крал Мохамед Шести - специфични фондове за битка с пандемията. В тях се стичаха средства от разнообразни компании и други структури.

В Кувейт образуваха наказателни каузи против сеещите суматоха. В Тунис арестуваха и дадоха на съд двама хипотетични джихадисти, призовавали инфектираните с ковид да идват в полицейските ръководства и преднамерено да кашлят върху чиновниците, с цел да ги заразят.

Странно за какво Ковид-19 порази най-слабо страните, от дълго време обхванати от бойни дейности, поради които е разрушено или мощно смутено локалното опазване на здравето. Към 8 юни броят на инфектираните в Йемен доближи 524, в Сирия - 146, в Либия - 359. Коронавирусната пандемия прочее не донесе изключително мъртвило в бойните дейности в Йемен, Либия и Сирия. Затова пък успокои ненапълно митингите в Ливан, Тунис, Алжир и Ирак.

Може би най-тревожно се развива ситуацията в Ирак , където към 9 юни са регистрирани над 13 000 заболели, 4150 оздравели и 370 умряли. Местните управляващи се опасяват най-много от втора, по-висока коронавирусна вълна, а имат и съществени аргументи за това. Докато от месец и половина там се разболяваха приблизително по 100-120 души на денонощие, през последната седмица броят им внезапно скочи на 1400. Според специалисти този скок вероятно има връзка с празника на разговяването (Айд ал фитр), с който завършват мюсюлманските пости през Рамазана. Освен това в страната има едвам 7000 кревати за заболели от Ковид-19 и близо 20 лаборатории.

Сирийските управляващи също се притесняват от втора вълна на инфекцията. От всички тогавашни медицински заведения там работят единствено 64 % от лечебните заведения и 52 на 100 от здравните пунктове, две трети от които се намират в Дамаск и провинциите Тартус и Латакия, до момента в който в провинция Дейр аз Зур няма нито един. В Идлиб, претъпкан с бежанци, терористи и техни фамилии, на 10 000 души се падат единствено 1,4 медицински чиновници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР