Коронавирусът може никога да не си отиде, твърди д-р Майк

...
Коронавирусът може никога да не си отиде, твърди д-р Майк
Коментари Харесай

СЗО: Коронавирусът може да стане като HIV – никога да не си отиде

Коронавирусът може в никакъв случай да не си отиде, твърди доктор Майк Райън - шеф по изключителните обстановки към Световната здравна организация (СЗО). По думите му HIV не си е отишъл, само че светът се е научил да живее с него.

Д-р Райън показва, че не счита, че " някой може да предвижда по кое време тази болест ще изчезне ". И добавя, че даже да бъде открита ваксина, управлението на вируса ще изисква големи старания. " Важно е това да се знае - коронавирусът може да стане просто следващият ендемичен вирус в нашето общество и може в никакъв случай да не си отиде ", разяснява той.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Запазване на най-високо равнище на паника

Жертвите на пандемията са близо 300 000 души в международен мащаб, а над 4.3 млн. са инфектираните, написа английската Военновъздушни сили. В момента се създават към 100 евентуални ваксини, само че доктор Райън отбелязва, че има заболявания, които към момента не са изкоренени, макар че за тях има ваксини.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус декларира: " Траекторията е в нашите и е отговорност на всеки. Всички би трябвало да допринесем за прекъсване на тази пандемия ". Според него няма сигурен метод за облекчение на карантинните ограничения, наложени от страните, без заплахата от предизвикателство на втора вълна на болестта. " Много страни биха желали да излязат от другите ограничения. Но ние предлагаме степента на паника във всяка страна да бъде на допустимо най-високо равнище ", споделя генералният шеф на СЗО.

Години, а не месеци

Главният академик на СЗО Соумиа Сваминатан счита, че ще са нужни 4 или 5 години, преди коронавирусът да бъде под надзор. Пред Financial Times тя разяснява, че доста фактори ще дефинират какъв брой дълго и доколко заболяването ще продължава да бъде опасност, в това число дали ще мутира, какви ограничаващи ограничения са въведени и дали ще бъде открита ефикасна ваксина. Според нея имунизацията " сега наподобява като най-хубавия излаз ", само че има доста въпросителни по отношение на сигурността и успеваемостта й, както и по отношение на производството и справедливото систематизиране измежду страните и засегнатите групи. Освен това имунизацията може да спре да работи, в случай че в това време вирусът се промени.

Питър Пиът, професор по световно здраве в London School of Hygiene and Tropical Medicine, споделя, че в сегашната обстановка страните ще би трябвало да мислят за години, а не за месеци: " Като общество би трябвало да намерим метод да живеем с това ". Според него държавните управления би трябвало да се преориентират от налагането на карантинни ограничения към въвеждането на " таргетиран тип интервенции ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР