Коронавирусът може да засегне половата система при млади мъже, които

...
Коронавирусът може да засегне половата система при млади мъже, които
Коментари Харесай

Акад. Славов: COVID може да доведе до безплодие при мъжете

Коронавирусът може да засегне половата система при млади мъже, които боледуват сега или са преболедували инфекцията. За това сигнализира акад. проф. доктор Чавдар Славов, шеф на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Вече има редица изявления в международните научни списания, които предизвестяват за този подценяван до момента непряк резултат на заразяването с COVID-19.

В тестисите се съдържат огромни количества ангиотензин конвертиращ ензим 2 (АСЕ), който в действителност вирусът нападна и въз основата на това взаимоотношение човек се разболява. В резултат пациентът може да развие инфектиране на тестиса, а даже и да не го развие, нарушава се сперматогенезата, а по този метод и фертилитетните благоприятни условия на един мъж. Нивата на тестостерона понижават при засягане на ренин-ангиотензи-алдестероновата система, а това води до следваща еректилна дисфункция (импотентност).

„ Все още не можем да кажем дали тези промени са преходни или могат да останат вечно, защото това са първи изявления за такива случаи. Държа да подчертая, че при имунизирани пациенти не се следят нарушавания в тези функционалности и няма недостатъци в сперматогенезата. Което е тъкмо противоположното на това, което настояват лъжливите вести. Чувал съм доста млади мъже да споделят, че няма да се имунизират, тъй като се тормозят за своите репродуктивни функционалности. Точно противоположното е! Ваксината защищава от това доста травматично затруднение за всеки мъж “, изяснява акад. Проф. доктор Славов, който е един от най-хубавите български уролози.

Тепърва следва да се следи дали тези разстройства минават с времето. Учените вършат аналогии с вирусния паротит (т.нар. заушка), която при деца-момчета или момчета в интервал на съзряване визира тестисите и се стига до неплодородие.

Смята се, че затрудненията в мъжката полова система не зависят от това дали пациентът е прекарал леко или тежко болестта. „ Тежките форми ангажират съществено дихателната система и водят до дихателна непълнота, до момента в който засягането на половите органи може да протече и по-леко, с едни нехарактерни болки в тестиса, лека температура “, изяснява акад. проф. доктор Чавдар Славов, който управлява и Центъра за сложна терапия на рака на простатата към ИСУЛ. Според него фертилитетните нарушавания в резултат на COVID-19 са факт, което утежнява още повече съотношението мъжe:жени, когато става въпрос за неплодородие. (Преди години безплодието се дължеше главно на проблеми при дамите, до момента в който в последно време това съответствие е изравнено). „ На фона на COVID-19 това значи, че процентът на безплодните мъже чакаме още да се увеличи “, предизвестява експертът. Най-силната възраст при мъжете за основаване на потомство е сред 20 и 50 години. Именно тази популация обаче беше най-засегната от Делта разновидността, а в този момент и от Омикрон.

Известният професор цитира и проучване от преди няколко години за еректилната дисфункция в другите възрастови групи. Оказва се, че в групата 30-35 години се следят същите проблеми, както при мъжете сред 60 и 65 година, където предстоящо към този момент могат да се появят проблеми с ерекцията. Обяснението: огромният стрес, на който са подложени тези млади мъже, и всеобщото потребление на стимуланти и хранителни добавки за насърчаване на мускули. Те са нож с две остриета и са причина за фертилитетни нарушавания и импотентност. Не рядко водят и до развиване на бъбречна непълнота.

„ Ваксината е без конкуренция! Не бива да разчитаме на това, че ще бъде основано положително лекарство, тъй като резултатите от заболяването могат да бъдат доста съществени и разнопосочни, даже и при хора, които леко са изкарали вируса “, обобщава акад. проф. доктор Чавдар Славов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР