Коронавирусът е създаден в британска военна лаборатория, твърдят руски медии.

...
Коронавирусът е създаден в британска военна лаборатория, твърдят руски медии.
Коментари Харесай

Коронавирус: как Русия иска да обърка европейците

Коронавирусът е основан в английска военна лаборатория, настояват съветски медии. Това е единствено една от доста подправени съветски вести за Ковид-19. Целта е ясна: да се внесе неустановеност в Европа. Но дали Путин стои зад това, пита " Дойче веле ".

Руската новинарска телевизия " Спутник " твърди, че коронавирусът бил създаден в Латвия, където имало " доста надарени биолози и фармацевти ". А съгласно други близки до Кремъл медии, вирусът бил основан в английската лаборатория " Портън даун " покрай Солсбъри.

В Русия сходни изказвания са постоянно срещани. Европейската комисия (ЕК) е анализирала близо 80 случая на погрешни или изкривени информации за пандемията от ковид, популяризирани от публични съветски медии. Всички те са оповестени от близки до Кремъл платформи и създатели. Дали става дума за целенасочена акция? Или пък това е част от пропагандната война сред Русия и Запада?

Целта: ужас и комплициране в Европа

Примерите от съветските издания бяха оповестени на уеб страницата за битка против подправените вести euvsdisinfo.eu под заглавието " Кремъл и дезинформацията за ковид ". Някои изказвания там са изумителни. А част от тях даже си опонират. Така да вземем за пример близката до Кремъл платформа " Oriental Review " написа следното: " Щом отмине суматохата, ще се окаже, че жертвите на COVID-19 са по-малко от елементарен грип ". А съветският националист и буен обожател на Руската православна черква Александър Дугин предвижда в " Geopolitica " тъкмо противоположното: че след своя " победоносен марш през планетата " коронавирусът ще унищожи настоящия международен ред. Дугин си служи с антични божества на мъстта и древен проклятия, с цел да охули западния метод на живот.

Въпросът е дали зад тези спорни информации стои целеустремен проект? Очевидно задачата е да се внесе ужас и комплициране измежду европейските жители и да се посее " разцепление и съмнение ", считат наблюдаващите. По този мотив представителят на Дипломатическата работа на Европейски Съюз Петер Стано споделя: " Регистрирахме съществено нарастване на количеството подправени информации, идващи от места отвън Европейски Съюз, включително от Русия - от тамошни провайдъри или прокремълски медии и създатели. Русия напълно не е единственият източник на такива дезинформации. Тези, които ги популяризират, си играят с живота на хората. ".

Москва отхвърля

Миналата седмица " Файненшъл таймс " разгласява публикация за подправените вести от Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче незабавно я опроверга. " Става въпрос за голословни обвинявания, които в сегашната обстановка евентуално са част от една антируска акция ", сподели той. По думите му, обвиняванията са неуместни и за тях липсват съответни доказателства.

Позицията на Кремъл беше подкрепена и от съветската телевизия за чужбина " Russia Today " (RT). Представяният за сръбско-американски публицист Небойша Малич твърди там следното: " Когато към този момент нямат потребен ход, стартират да упрекват Русия. Изглежда Европейски Съюз е възприел този метод, с цел да отхвърли от себе си виновността за пандемията за ковид. "

Кремъл ли стои зад това?

Използват ли в Кремъл рецесията към ковид за отрицателна акция против Европа? Британският специалист по подправените вести Бен Нимо, който постоянно следи съветските медии, не счита, че " Путин е издал нареждането по телефона ". Той даже не счита, че в тази ситуация е належащо безусловно да има проведена акция. " Цялото това нещо по-скоро наподобява на антизападна изразителност, а не на направлявана от Кремъл акция ", споделя той.

По различен метод изглеждаха нещата след свалянето на малайзийския аероплан MH17, както и след анексирането на Крим. При двете събития всички съветски медии използваха един и същи език, което ясно говореше за директни инструкции от властовия уред. В настоящия случай с ковид това не се постанова, тъй като в редакциите на RT и " Sputnik " добре знаят, че би трябвало да употребяват обстановката, с цел да показват Запада в неприятна светлина.

Зеленият евродепутат и специалист за Русия Сергей Лагодински споделя, че методът, по който съветските медии осведомят за ковид, е " знак за естеството на нашите връзки ". Водещото обръщение е, че до момента в който в Русия има доста малко случаи на инфектирани, Европейски Съюз е тотално изумен от бедствието. По този метод непрекъснато се подклажда суматоха.

Руските тролове вършат външна политика

Агнешка Легучка от брюкселския мозъчен концерн " Carnegie Europe " напомня, че съветските медии за чужбина са обезпечени с големи финансови запаси и покриват необятна територия. " От началото на 2020 година те популяризират също и дезинформации за ковид за да посеят съмнение към европейските институции и да задълбочат рецесията в публичното опазване на здравето в Европа ", споделя тя. Сред източниците на тези подправени вести Легучка нареджа и съветската фабрика за тролове " Internet Research Agency ", чийто притежател Евгений Пригожин е правилен покровител на Владимир Путин.

" С разнообразните си способи и голям брой канали за разпространяване съветската дезинформация си остава мощен инструмент за всяване на подозрения по отношение на политическия ред в Европа. А изхождайки от стратегическите цели на съветската външна политика, скоро не се обрисува завършек на тази дезинформационна акция ", уверена е Агнешка Легучка.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (937)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР