Коронавирус, както който и да е друг микроорганизъм, патоген, вирус

...
Коронавирус, както който и да е друг микроорганизъм, патоген, вирус
Коментари Харесай

Прането на дрехите предпазва ли от коронавирус?

Коронавирус, както който и да е различен микроорганизъм, патоген, вирус или бактерия, могат да полепнат по всевъзможни повърхности, върху които да останат в продължение на часове или дни. Дрехите също попадат в този лист на пренасящи болести повърхности. Докато сме в изключително състояние е значимо да съблюдаваме прецизно всички хигиенични препоръки на здравните управляващи.

Колко дълго коронавирусът може да остане върху облеклата и тъканите?

Специалистите и учените не са изцяло единомислещи за това какъв брой дълго коронавирусът може да издържи върху тъканите и облеклата, само че по най-голяма възможност продължителността е към 12 часа. Това споделя Джорджин Нанос, епидемилолог и основен доктор в „ Kind Health Group “, представена от thehealthy.com.

Коронавирусът се разпада при високи температури, по тази причина зависи и по какъв начин съхранявате облеклата си, при какви условия ги носите и по какъв начин тъкмо ги перете.

Как коронавирусът може да попадне върху облеклата?

По всевъзможни способи от околната среда. При всеки досег на облеклата с повърхности, по които е попаднал ковид, облеклата могат да станат заразни. Освен това при другарство с човек, притежател на болестта, който приказва, диша, кашля или киха наоколо до вас, голяма централизация вирусни частици попада върху облеклата ви непосредствено посредством въздушната среда.

Къде би трябвало да държите връхните си облекла?

Дрехите, с които излизате на открито, би трябвало да се одобряват като евентуално инфектирани, даже да не са. Те са били в допир с хора и повърхности, за които няма по какъв начин да сте сигурни дали не са носители на ковид. Ето за какво, когато се приберете, би трябвало да събличате облеклата доста деликатно и да ги изнасяте на балкона. В никакъв случай не сядайте с тях върху мебелите и леглата си. Така ще придвижите болестта в дома си, което към този момент основава още по-голям риск.
Същото важи и за обувките. Те също би трябвало да се изнасят на открито, с цел да не се покачва рискът от внасяне на инфекцията извън.

Прането на облеклата убива ли ковид?

Прането на облеклата може да отстрани вирусните частици от облеклата и тъканите в дома. То би трябвало да се случва съгласно напътствията за съответната тъкан, тъй че тя да бъде добре изпрана и в същото време да не бъде повредена.

Прането на рисково високи градуси (90 градуса по Целзий) не е наложително, тъй като не всички тъкани могат да изтърпят такава висока температура без да се увредят.

За да премахнете ковид, както и всички останали патогени от тъканите на вашите облекла е задоволително да ги перете постоянно с задоволително перилен препарат и температура не по-ниска от 50-60 градуса. Ако смятате, че облеклата, с които сте излизали последно са евентуално по-замърсени от нормално, изперете ги незабавно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР