Коронавирус или грип... Очаква се пиковата вълна на грипа да

...
Коронавирус или грип... Очаква се пиковата вълна на грипа да
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев пред ФАКТИ: Ваксините за COVID-19 и грип може да се сложат едновременно

Коронавирус или грип... Очаква се пиковата вълна на грипа да е през януари или февруари. Колко ще е мощно наличието на Ковид-19. Пред ФАКТИ приказва проф. Тодор Кантарджиев, който сега е съветник на Столична община по имунизационния развой.

- Проф. Кантарджиев, ковид или грип – кое заболяване ще ни мъчи повече през зимата…
- В момента разпространяването на ковид в нашата страна върви гладко и може да се направи извод, че темпът на повишаване на случаите понижава. Това какво означава… Последните дни и имаме нарастване на 14 дневна база за 100 000 души от популацията от 144, на 145 и на 146 инфектирани. Това е едно минимално нарастване на случаите, само че би трябвало да го имаме поради, когато преценяме три неща. Трябва да знаем, че коронавирусът е доста по-отслабен и не води до тежки болести каквито правеше Уханският вид, първичния. При него смъртността бе доста висока. Важно е да се знае, че

коронавирусът продължава да е рисков и сега за хората имунен недостиг, възрастните хората с хронични болести и така нататък

Второто значимо нещо е, че коронавирусната зараза мина през хората. Така към този момент огромна част от нашето население са се срещали с вируса - или са имунизирани, или са прекарали заболяването. Някои по два, по три пъти. Това допуска към този момент едно по-леко превозване на идващите разновидности. Третото нещо е, че сега отношението на обществото и на здравните управляващи към този проблем е доста по-различно от преди две години.

- Вече се научихме по какъв начин да се оправяме?
- Ние се научихме, само че и ни подучиха погрешно - да не се вършат PCR проучвания, да не се прави секвениране и да не сме наясно кои разновидности в коя област времево по кое време са се появили. Това е доста значимо за противоепидемичните ограничения, с цел да може да преценим по този начин бъдещето в границите на седмици и месеци, че да се вземат ограничения. Заговори се за странни нови разновидности, за „ Кентавър “ и други такива подварианти. А какво се оказа този Кентавър? Преди три месеца предизвестих, че в Индия се е появил разновидността B.A.2.75. Ето това е кръстеният от някой непросветен разум вид „ Кентавър “. И какво се оказа, че този Кентавър бил с 1% по-заразен. 1% повече инфекциозност допуска, че той доста постепенно ще измества другите подварианти. Ако го съпоставяме с Омикрон, който бе в пъти по-заразен от предходните и в границите на една или две седмици „ пленяваше “ страната на 80%, какво излиза – нищо ново. Но тук в този момент има един огромен проблем на нашето общество.

Когато е слаб един микроорганизъм (в случая в този момент циркулиращия Омикрон вариант), причиняваш зараза или пандемия, когато той не е по този начин гибелен, заразяващ и така нататък, имунизациите не са по този начин ефикасни .

Защо? Защото, отслабвайки болестотворните качества на вируса, неговата генетична разнородност се усилва и модифицира. Така и имунизациите против него стават по-нискоефективни. Да, те защищават от тежко превозване, само че не защищават от заразяване. Както сме го говорили доста пъти. Но не можем да приказваме по този начин за класическите инфекции - за дифтерията, за детския паралич, за тетанус. Не можеш да кажеш на майката да имунизира детето си за дифтерия, тъй като по-леко ще я изкара. В смисъл няма да почине незабавно, само че ще му се сковава дихателната и гълтателната мускулатура. Класическите тежки инфекции са предотвратени единствено и само посредством ваксини. И би трябвало да се не престават напъните за имунизиране на популацията и за търсене на ефикасни нови ваксини и за детски паралич, и за дифтерия, и за тетанус, за морбили и варицела. Трябва да се съблюдават и другите наложителни имунизации. Ваксината за ковид няма нищо общо с другите, макар че чакам политиците да стартират да употребяват и тази тънка струна на българския народ. Дайте да не се имунизираме, а това, мисля си, че ще е най-голямата нелепост, макар че преживяхме през последните години доста огромни нелепости в региона на опазването на здравето.

- Повече от две години бяхме в плен на ковид. Да чакаме ли в този момент усилване на респираторните болести?
- Да, би трябвало да чакаме нарастване на всички респираторни болести, които са присъщи за есенно-зимния интервал. През пролетта, когато свалихме маските, нямаше към този момент доста ограничения за изолираност и видяхме какви тежки провали дадоха обикновените риновируси. Нещо сходно се следи и в този момент през октомври. В момента доминират риновирусите, само че чакам да бъдат изместени - не изцяло, от аденовирусите. Започна и циркулацията на други вируси, свързани с дихателната система.

Говорим за класическите метапневмовируси и бокавируси, които се демонстрират със суха кашлица и засягат горните дихателни пътища.

Минават основно с хрема и с един къс интервал на повишение на температурата. В края на този месец се чака увеличение на случаите. Анализаторите от Европейския център по надзор на болесттите и от Световната здравна организация вършат заключения от развиването на грипната зараза това лято, която се следи в Южното полукълбо.

Специалистите считат, че може би ще се яви грипен вирус най-вероятно от типа А (H3N2). Той е присъщ и с тежко протичане.

При сезонния грип всеки 5-10-ти прави бактериална пневмония, на 2000 души един може да направи тежката грипна пневмония със засягане на белия дроб, обвързвано с кръвохрак, бързо протичане и утежняване на положението и нужда от подаване на О2. Слава Богу, в лечебните заведения имаме подготвеност, около ковид, за тези затруднения. На 10 000-20 000 души с грип един може да направи инфектиране на мозъка, което става толкоз бързо, че в множеството случаи завършва съдбовно. Във Англия плануват 10 000 смъртни случая от грип за идващия сезон. Ако приезчислим от смъртните случаи от коронавирус у нас и там, то у нас би трябвало да чакаме 2500 умрели, повече от три пъти от починалите по пътищата за цяла година.

- Ваксина коронавирус или ваксина грип…
- В момента е най-добре за хората, които са в преклонна възраст, за хората с хронични болести, които за жал са доста в нашата страна, да сложат и двете. Ваксините може да се сложат по едно и също време – едната на лявата ръка, а другата на дясната. Хората над 65 години също по този начин би трябвало да знаят, че имунизациите са им безвъзмездни и покрити от страната. Те просто би трябвало да контактува с персоналните лекари. Хубаво е всички, които са имунизирани с една, две или имат и бустер за ковид, в този момент да си създадат нова ваксина с новата формула против коронавирус, която включва и Омикрон в състава си, и класическия вид Ухан

- Можем ли да мислим, че това ще е последната вълна на коронавируса…
- Можем да си мислим доста неща. Вирусът ни сподели, че е доста адаптивен.

- А какво тъкмо включва усъвършенстваната ваксина против ковид?
- Тя е иРНК ваксина и има опцията да приготви организма за класическия вид – Уханския, както и вид Омикрон. Ваксината допуска една по-добра отбрана към циркулиращите сега варианти. Важно е да се знае, че тази отбрана остава месеци наред и остава в паметта на нашата имунна система. Вече е ясно, че хората, които бяха имунизирани, съвсем не усетиха вируса. Тези, които се пазиха дълго време, го прекараха тежко след това. Ето един образец какво потвърдиха германците. През пролетта на 2000 година споделях, че се заразяваш по-малко и го прекарваш по-лесно, когато носиш маска. Е, по този начин излезе. Разбира се, когато тези неща ги споделяш с обществото, рискуваш доста, тъй като не знаеш хората, които неотдавна са в коронологията, по какъв начин могат да свържат името ти и да изговорят какви ли не нелепости. И би трябвало да си доста неинтелигентен, с цел да тръгнеш за им отговаряш.

- Коронавирусът продължи три години. Това ли бе животът на вируса?
- Мисля, че това е краят на ковид. За мен той продължи малко по-дълго от предстоящото заради няколко обстоятелството. Той пристигна от животинския свят и се оказа вирус, който прави по 33-35 разновидности на година, в случай че циркулира от човек на човек. Беше инфектиран и това даде идеална опция да мине през доста хора за малко време. В същото време, заразявайки доста хора, възникваха разнообразни разновидности. Респективно мутиралите разновидности заобикаляха имунизациите, заобикаляха естествения имунитет, добит посредством боледуване. Така просто вирусът получи едно доста огромно генетично многообразие за развиването си. Но пристигна му и краят. Определено отслабна.

- Вие сте консултант по имунизацията в Столична общината. Каква е обстановката в София?
- Казах към този момент, че междинната заболеваемост на 100 000 души в нашата страна е 146-150. В София междинната заболеваемост и два или три пъти повече. Причините са две. Първо, че в столицата най-вече се развиват епидемиологичните болести заради близкия контакт на доста хора и на едно място. Второ, май единствено в София не престават да се вършат задоволителен брой основни проучвания за ковид. В последните 5-6 месеца бе направено по този начин, че сега сме страната, в която се вършат минимум PCR проби. Такива се работят главно в столицата. Същото е и с имунизациите. 1/3 от общо поставените за ден са в София. И това е по този начин, тъй като последното постоянно държавно управление направи по този начин, че нямаше опция да се слагат ваксини. Сега служебното държавно управление се оправи и има към този момент имунизационни центрове. По този мотив желая да кажа на столичани, че на уеб страницата на Столичното РЗИ могат да видя точния график и място, където могат да си слагат ваксина. Вярвам, че столичани като образовани и интелигентни хора, ще се възползват да си сложат грипна ваксина и бустер. Бустерът към този момент е доста значим, тъй като към този момент има научни данни, че той дама сериозна защита към новите разновидности и то изключително в първите шест месеца. Вече е потвърдено, че имунизацията за ковид пази от тежко превозване и влизане в болница.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР