Коронацията на крал Чарлз Трети привлича почитателите на кралските особи,

...
Коронацията на крал Чарлз Трети привлича почитателите на кралските особи,
Коментари Харесай

Коронацията дава тласък на туризма, но британската икономика още не се е възстановила

Коронацията на крал Чарлз Трети притегля феновете на кралските особи, очаровани от пищността, спектакъла и драмата на монархията, както и гости от надалеч, искащи да се допрян до част от английската история.

Кели Кърто е на първото си пътешестване отвън Съединени американски щати и за върлата почитателка на английското кралско семейство това е преди всичко в нейния лист на мечтани дестинации - да посети Лондон за коронацията на крал Чарлз Трети.

След като дойдат на 5 май 44-годишната шофьорка на учебен рейс от Лонг айлънд и нейна другарка ще се насочат към " Дъ Мол ", церемониалният бул., водещ до Бъкингамския замък, по който на идващия ден ще премине изпълнената с пищност върволица на монарха.

Там те имат намерение да прекарат нощта, в случай че съумеят да намерят уместно място, от което да зърнат, кралските особи и хилядите бойци, които ще маршируват около тях - макар че са платили за четиризвезден хотел за деветдневното си пътешестване.

 Чарлз III избра френски специалитет за публично ядене на тържествата за коронацията Чарлз III избра френски специалитет за публично ядене на тържествата за коронацията

" Това е опция, която се дава един път в живота. Можете да бъдете част от историята ", сподели Кърто. " Всички по света познават това семейство. Всички по света ще гледат тази коронация - и ние ще бъдем част от това ".

Коронацията примамва кралски запалянковци, очаровани от церемониалния театър - и драма - на монархията и гости от надалеч, жадни да изпитат парченце от английската история. Туристическите компании, магазините и заведенията за хранене разстилат аления килим, без значение дали става дума за изпълнена с екстри автобусна обиколка на най-големите забележителности на Лондон, включваща пиянство на чай, или за разнородни продукти - от кралските до кичозните.

Изпълненият със събития уикенд, започващ на 6 май, ще донесе приток на пари на бизнесите в Централен Лондон, изключително на хотелите, пъбовете и заведенията за хранене, само че няма да направи доста за жителите на Англия. Те се пробват да се оправят с стопанска система, която е на ръба на рецесията и рецесия на цената на живота, която провокира месеци на създаващи безпорядък на служащи, искащи покачвания на заплатите.

За гости, които желаят да похарчат пари, хотелите в Лондон оферират пакети, менюта и декори, отдадени на коронацията.

Желаещите да похарчат впечатляващата сума от 12 995 лири (над 16 хиляди щатски долара) могат да получат нощувка в кралския апартамент в петзвездния хотел " Кафе роял " (Cafe Royal) и пътешестване с лимузина до Лондонската кула за частна обиколка и разглеждане на скъпоценностите на короната.

 Кейти Пери, Лайнъл Ричи и Бочели ще са хедлайнери на концерта за коронацията на Чарлз III Кейти Пери, Лайнъл Ричи и Бочели ще са хедлайнери на концерта за коронацията на Чарлз III

" Хотел Дорчестър " (The Dorchester Hotel), който от дълго време е обичан на кралски особи и звезди, е изработил за коронацията обилна торта на пет етажа и е окачил театрална драперия по фасадата си, с цел да пресъздаде украсата, употребена при коронацията на кралица Елизабет Втора през 1953 година.

Мнозина интернационалните гости са привлечени от концепцията за " красива приказка " за " кралските особи и всичко, което ги заобикаля ", споделя шефът Лука Виргилио. " Така че има доста обич и доста огромен интерес. И ние към този момент сме изцяло резервирани, което е доста окуражително ", прибавя той.
" Кралският ланкастърски хотел " (The Royal Lancaster Hotel) покрай Хайд парк предлага следобедна закуска, въодушевена от обичаната храна на Чарлз: сандвичи с печено говеждо, чай Дарджилинг и мус от сливи. В менюто е включена торта с чай от Дарджилинг, завършена като корона върху пурпурна възглавница, а в бара на хотела се сервира коктейл за коронацията: мартини с няколко капки чай от Дарджилинг, украсено със златни листенца.

За по-различно прекарване, 64-годишната Ани Верхарт и нейната 30-годишна щерка Клаудия Ломбарт от Белгия, се качват на декориран с английски знамена червен двуетажен ретро рейс за обиколка, отдадена на коронацията, в която са включени забележителности като Биг Бен и площада " Трафалгар ".

По пътя те отпиват чай - употребявайки поставки за чаши за попречване на разливване - и похапват с пръсти сандвичи и сладкиши като " кралската кифла " от меню, направено от някогашен кралски камериер за туроператора " Пекарната на Бриджит " (Brigit`s Bakery).

" Познавахме кралицата през целия си живот ", споделя Верхерт. " И в този момент за първи път виждаме промяна на трона. Така че това е особено ".

И сувенирите са премного, в това число чаени кърпи, чорапи, десертни чинии и други създадени особено за коронацията продукти от " Роял кълекшън концерн " - разпространителят на публични сувенири.
Неофициалните артикули също са в обилие в магазините в туристическите региони и лика на Чарлз е жестоко изобразен върху чанти, подложки и поставки за чай, или създадени за коронацията писалки, кутии с фъдж и карти за игра, които съставляват по-скъпите оферти. На още повече предмети - от чаши до фигурки с огромни глави - е изобразена майка му, която умря през септември, откакто прекара 70 години на престола.

Официални представители мощно се надяват, че коронацията ще даде жизненоважен подтик на туристическата промишленост в страната, която към момента се възвръща от траялите две години прекъсвания поради COVID-19. Миналата година Англия е посрещнала към 29.7 милиона гости, което към момента е с близо една трета по-малко от 2019 година.

" Събития като това в действителност дават подтик на възобновяване, нали? И те още веднъж слагат Англия на международната сцена ", сподели Патриша Йейтс, основен изпълнителен шеф на туристическия ръб " Посетете Англия " (VisitBritain).

Празненствата за платинения празник на кралица Елизабет Втора предходната година са довели спомагателни 2.6 милиона гости в Лондон, сподели тя и се чака коронацията на Чарлз да има сходен резултат. Очаква се историята, наследството и кралските особи да бъдат най-големите атракции за интернационалните туристи, съобщи още Йейтс и кралският театър е изключително прелъстителен за американците, които са мотор на възобновяване на туризма във Англия.
" Наблюдаваме нарастване с 10% на резервациите за полети през май от американския пазар ", означи тя. " Голямата въпросителна е, несъмнено, Китай, който беше нашият втори по стойност пазар и към момента не се е завърнал в размерите, които бихме желали да забележим ". По-широкото влияние на коронацията върху английската стопанска система не е толкоз ясно.

Данъчните доходи ще се усилят от спомагателните разноски за търговия на дребно по време на празненства в цялата страна, в това число от продажбите на алкохол, за който се заплащат високи мита. На пъбовете ще бъде позволено да останат отворени два часа по-дълго на 5 и 6 май.

Организирането на коронацията обаче е обвързвано с големи разноски, които по някои данни могат да доближат 100 милиона паунда, а спомагателният формален празник на 8 май значи изгубен ден за производството.

И по този начин, до момента в който хотелиерската промишленост печели, " противоположната страна на това е, че, като дадете на всички спомагателен почивен ден, отнемате много произвеждане от стопанската система в доста други браншове ", сподели Андрю Гудуин от " Оксфорд икономикс " (Oxford Economics).

От началото на предходната година английската стопанска система всъщност е в застой, защото най-високата от десетилетия насам инфлация притиска семействата и дребните предприятия. Международният валутен фонд чака, че през тази година производството във Англия ще се свие най-вече от всички огромни стопански системи.
За да се оправят с възходящите разноски за живот, медицински сестри, учители, пощенски чиновници и други стачкуват за по-високи заплати. Охранителите на летище " Хийтроу " възнамеряват да не се явяват на работа от 5 май, което заплашва да провокира нарушавания в пътуванията за коронацията. " Има доста трудности, с които стопанската система би трябвало да се пребори ", сподели Гудуин.

" Бранд файнънс " (Brand Finance) твърди, че монархията подтиква стопанската система на Англия с 500 милиона лири годишно, което компенсира към от 350-те милиона паунда, които тя коства на данъкоплатците.

Въпреки това, този принос е по-малко от една трета от прогнозата на основаната в Лондон консултантска компания за 2017 година. Главният изпълнителен шеф Дейвид Хай упреква за този спад " пагубните шест години " за кралското семейство, в това число абсурда с принц Андрю, поредицата от гафове на второстепенни кралски особи и раздялата на със фамилията.

 Британците утвърждават монархията, само че поддръжката за краля понижава измежду младите Британците утвърждават монархията, само че поддръжката за краля понижава измежду младите

Въпреки това " към момента имаме вяра, че отсега нататък монархията ще генерира повече доходи за стопанската система на Обединеното кралство, в сравнение с му коства ", сподели Хай.

Кралските особи сигурно притеглят Кърто, която ще отседне дружно с другарка в хотел " Уелингтън блу оркид " (Wellington Blue Orchid) в Лондон на цена от към 3 хиляди лири.

Те възнамеряват да посетят двореца Хамптън корт, Уестминстърското абатство, Лондонската кула и да създадат еднодневни екскурзии до Оксфорд и Котсуолдс. Няма да е на ниска цена, само че Кърто няма да пести пенсове.

" Планирам да се любувам без ограничавания ", споделя тя. " Знам, че Лондон е безценен град, тъй че съм подготвена да похарча много пари ". (БТА)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР