Корекция надолу въведе Международната агенция за енергия (МАЕ) в новата

...
Корекция надолу въведе Международната агенция за енергия (МАЕ) в новата
Коментари Харесай

МАЕ понижи прогнозата си за световното търсене на петрол

Корекция надолу вкара Международната организация за сила (МАЕ) в новата си прогноза за международното търсене на петрола. В августовския отчет МАЕ предвижда повишаването в международен проект да е към 5,3 милиона барела дневно (мбд). През юли организацията очакваше усилване на търсенето с 5,4 мбд.

Така през 2021 година потреблението на нефт в света може да нарасне до 96,2 мбд. За 2022 година МАЕ резервира прогнозата си за усилване на търсенето с 3,2 мбд.

Понижената оценка за възобновяване на търсенето е обвързвана преди всичко с въвеждането на нови ограничаващи ограничения в няколко азиатски страни, основни вносители на нефт, поради разпространяването на новия вид на КОВИД-19. Това евентуално може да ограничи подвижността в тези райони. МАЕ отбелязва, че понижението на оценката е най-много точно за второто полугодие.

Световното търсене е повишено с 3,8 мбд през юни на месечна основа с помощта на възобновяването на транспортната активност в Северна Америка и в Европа, съгласно отчета на МАЕ, представен от Франс прес. През юли обаче индикаторът внезапно понижава поради новото разпространяване на пандемията.

Страните производителки на нефт отвън групата ОПЕК+ тази година ще усилят добива си с 0,6 мбд, чака МАЕ.

През 2022 година индикаторът ще нарасне до 1,7 мбд, като 60 % от това нарастване ще се пада на производителите от Съединени американски щати, предава Българска телеграфна агенция.

Агенцията напомня, че през тази и идната година и страните от ОПЕК+ възвръщат добива на нефт с 400 000 барела дневно месечно. През юли международните доставки са нарастнали с 1,7 мбд, защото Саудитска Арабия спря доброволните ограничавания, поддържани от февруари.

Запасите от нефт в страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) през юни са намалели с 50,3 милиона барела до 2,88 милиарда барела, показва МАЕ. Това е със 131 милиона барела под междинното 5-годишно ниво, в случай че се вземе поради интервалът от 2016 до 2020 година, и с 66 милиона барела по-малко по отношение на интервала от 2015 до 2019 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР