Кораловите рифове изобилстват от най-разнообразни животни – от ярко оцветени

...
Кораловите рифове изобилстват от най-разнообразни животни – от ярко оцветени
Коментари Харесай

И грозните риби заслужават любов

Кораловите рифове изобилстват от най-разнообразни животни – от блестящо оцветени психеделични бодлоперки до по-нормалните заоблени херинги. Някои риби са по-красиви за хората от други и това може да повлияе на метода, по който решаваме кой тип да защитим…

 Chelmon rostratus Luc Viatour

Chelmon rostratus, тип бодлоперка

Рибите, които хората намират за най-грозни, са и най-екологично и еволюционно разнообразни. Но може би по-важното е, че по-грозните типове също стават и по-често застрашени, което допуска, че самите риби, които се нуждаят от най-вече труд за съхранението си, могат да бъдат най-пренебрегнати, в интерес на по-красивите типове, съгласно ново проучване, оповестено този месец в списание PLOS Biology.

За да схванат връзката сред стандартите за хубост на рибите и потребността за опазването им, откривателите демонстрират 481 фотоси на рифови риби с лъчеви перки на 13 000 членове на обществеността. С тези данни те по-късно сформират компютърен модел, който да генерира прогнози за други 4400 фотоси на 2417 от най-често срещаните типове рифови риби.

След това съпоставят естетическата оценка на всеки тип с други характерности, като еволюционна история, отличителност от други риби, „ екологична автентичност “ (която включва черти като диета, местообитание, размер на тялото и поведение), статус на застрашеност и значение за риболова.

 Kipper

Пушена херинга

След като проучват числата, откривателите откриват, че рибите, оценени като най-красиви – тези с ярки, цветни, кръгли тела – също са по-малко екологично и еволюционно разнообразни. По-красивите риби са и типовете, които провокират минимум безпокойствие в Червения лист на Международния съюз за запазване на природата (IUCN).

И противоположното – рибите, които хората считат за минимум привлекателни, са най-екологично и еволюционно разнообразни и е доста по-вероятно да бъдат включени в Червения лист на IUCN като застрашени. Непривлекателните типове също са по-важни за комерсиалния лов на риба, което ги излага на по-висок риск от прекалено излавяне.

Във миг, когато финансирането и силата за запазване са лимитирани, по-грозните риби евентуално ще бъдат засенчени от по-красивите – нещо, което откривателите разказват като заплащане на „ естетически налог “ – което може да има огромни последствия за екосистемите на кораловите рифове.

„ По-малко привлекателните типове имат най-висока екологична отличителност и по този метод обезпечават най-голямо многообразие от екологични функционалности “, написа в публикацията. „ По този метод ние допускаме, че нарасналият риск от изгубването им може също да има непропорционални и подценявани резултати върху действието на екосистемата на рифовете. “

Констатациите се основават на минали проучвания върху пристрастия в научните среди и напъните за запазване на водните пространства. Изследователите са склонни да се концентрират повече върху красивите бозайници, в сравнение с върху по-малко привлекателни типове, а също по този начин са пристрастни към жълтите риби.

Не е изненадващо, че хората гравитират повече към красивата част на дивата природа, само че констатациите сочат „ значими несъответствия сред евентуалната социална поддръжка за запазване и типовете и кои типове най-вече се нуждаят от нея “, пишат откривателите в публикацията.

„ За да се сведе до най-малко въздействието на естетическите пристрастия, учените, природозащитните групи и политиците може да се наложи да трансформират метода, по който приказват за дивата природа “, пишат още те. „ Повишаването на осведомеността по отношение на значимите функции, които играят по-грозните риби в екосистемите на рифовете, може да им помогне да се съберат повече поддръжка. С други думи, в никакъв случай не съдете рибата по люспите й. “

„ Видове като рибата смешник и цветните риби папагали несъмнено най-лесно печелят благосклонностите на хората и не е чудно за какво те постоянно се употребяват като лице на напъните за запазване “, споделя Клои Наш, постепенен биолог от Чикагския университет, която не е взела участие в изследването, пред София Куалия от Guardian. „ Но по-голямата част от рибното биоразнообразие в действителност се състои от типове, които не биха се счели за „ естетически красиви “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР