Корабът „Вера Су” вече е собственост на държавата и ще

...
Корабът „Вера Су” вече е собственост на държавата и ще
Коментари Харесай

България се сдоби с нов кораб

Корабът „ Вера Су” към този момент е благосъстоятелност на страната и ще бъде ремонтиран. Сагата с плавателния съд завърши, заключи " Нова телевизия ". След 36 дни край скалите, многократни опити за изтеглянето му и рискова интервенция за избавяне на екипажа по мрежа над бурното море, корабът беше изтеглен от местността „ Яйлата”. След среднощ „ Вера Су” беше откаран на буксир до пристанище Варна. Там в кораборемонтния цех корабът ще бъде ремонтиран, а сметката би трябвало да бъде платена от застрахователя. В противоположен случай страната ни ще заведе иск.

Във Варна министърът на превоза беше безапелационен, че притежателят на „ Вера Су” е целял корабът да бъде потънал.

Екипите на „ Морска администрация” подготвяха интервенцията по изтеглянето повече от 7 часа. В среднощ корабът постепенно потегли към Варна.

„ Успяхме преди всичко да спасим екипажа, успяхме да запазим човешкия живот при една доста комплицирана операция”, разяснява Христо Алексиев, министър на превоза.

„ Ключът за триумфа беше умеенето, опита и всичките действия, който в следствие направихме дружно. Предният път, видяхте, че не успяхме. Взех под внимание всичко каквото пропуснахме и опитът, който демонстрираха всички останали, и уменията, които имаше, доведоха до сполучливия завършек на операцията”, съобщи кап. Венцислав Иванов, шеф на ИА „ Морска администрация”.

А министърът на превоза е безапелационен, че корабособственикът е целял потапяне на кораба. Освен това България е единствената морска страна в Европа без избавителен транспортен съд, регистрира министърът. И изиска промени.

„ Не е наложително при всички случаи страната да купи транспортен съд, само че тя би трябвало да обезпечи най-малко процедура най-малко при тази обстановка по какъв начин се действа”, съобщи Христо Алексиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР