Корабът Царевна“ акостира във Варна днес по обяд. Плавателният съд

...
Корабът Царевна“ акостира във Варна днес по обяд. Плавателният съд
Коментари Харесай

Корабът „Царевна“ акостира във Варна след 9 месеца в Украйна

Корабът „ Царевна “ дебаркира във Варна през днешния ден по обяд. Плавателният съд се завърна след 9 месеца задържане в пристанището в Мариупол, Украйна, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Капитанът на кораба по време на задържането му Павел Павлов показа пред медии, че доста мъчно може да опише претърпяното.

„ Ситуация като на война, която мъчно някой може да си показа какво съставлява, в случай че не го е изпитал на гърба си. Това са екстремални прекарвания, които са срещу всевъзможни естествени човешки разбирания “, сподели кап. Павлов. Допълни, че е невероятно да изясни по какъв начин се усеща човек, когато на 20 метра от него падат бомби. Разказа, че интервалът на обстрел е бил доста дълъг.

„ Месец и половина непрекъснато престрелки в пристанището, които са с друг интензитет. Понякога по-далеч от кораба, от време на време по-близо. Имаше пробойни, които не се отразяват на кораба като плавателно средство. В този интервал се криехме в машинно поделение. Изкарахме дълги часове там. Комуникация имахме непрекъсната с офиса. Нямахме проблеми с съветските и украинските управляващи с изключение на, че е лимитирано придвижването на кораба. Нямаше опити за набези и мародерство поради храна и вода на кораба “, описа още капитанът. Обясни, че седмица след осъществената евакуация на част от екипажа обстрелът на пристанището е спрял.

Плавателният съд дойде във Варна без товар. Заради провали от военните дейности следва да бъде осъществен ремонт във Варна. Тепърва ще се пресмята цената му.

Представителят на корабособственика Даниел Стефанов благодари на екипажа за проявеното геройство и подвиг, както и за сполучливото справяне с сложната обстановка.

„ Радваме се, че всички се прибират живи и здрави. Загубите за компанията ще изчисляваме занапред, само че това са пари – те се печелят и се губят. Важното е, че нямаме човешки жертви или ранени “, сподели Стефанов. Допълни, че на украинските моряци, които са били на борда, ще бъде препоръчана работа, в случай че желаят да одобряват.

Корабът „ Царевна “ напусна Мариупол на 10 ноември. Месеци преди този момент през април бяха евакуирани 14 българи и един украинец от екипажа. На борда останаха петима моряци по лично предпочитание. Сред тях и капитанът на кораба Павел Павлов. По-късно екипажът бе напълнен с украински моряци. След 8 месеца на борда кап. Павлов и старши асистент капитанът са били заменени по тяхно предпочитание. А от 24 септември капитан на „ Царевна “ е Росен Лодозов.

„ След месеци старания от страна на Министерството на външните работи корабът „ Царевна “, който бе блокиран на пристанището в град Мариупол, дебаркира през днешния ден във Варна, обявиха в прессъобщение до медиите от Министерство на външните работи.

„ Пътуването по вода лиши осем дни, по време на които бе поддържан непрекъснат контакт сред компанията корабособственик и дирекция „ Ситуационен център “ в Министерство на външните работи “, допълват от външното ни министерство.

„ Плавателният съд пътува под малтийски байрак с 15-членен екипаж и през днешния ден дебаркира във Варна. През цялото време на престоя на пристанището от страна на дирекция „ Ситуационен център “ е поддържана постоянна връзка с компанията корабособственик, както и с способените управляващи, за извеждането на кораба по море “, се споделя още в известието.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР