Копие на Панагюрското златно съкровище е задържано на митница в

...
Копие на Панагюрското златно съкровище е задържано на митница в
Коментари Харесай

Задържано в Дубай: Копие на Панагюрското златно съкровище

Копие на Панагюрското златно богатство е арестувано на митница в Обединените арабски емирства. Причината - неплатено мито и липса на декларация, че след ревю в Дубай, то ще бъде върнато назад в България.

Националният исторически музей, Министерството на стопанската система и консорциум, който е зает да провежда българския павилион на Експо 2020, се оказаха страни в тази история с няколко незнайни.

Копието на Панагюрското златно богатство, което се съхранява в Националния исторически музей, както и копието на златото от Варненския некропол са пристигнали в Дубай преди ден. Трябвало е бъдат изложени в българския павилион по време на Експо 2020.

Министерството на стопанската система е отговаряло за присъединяване на страната ни. Ведомството е упълномощило задачата на консорциум след извоювана социална поръчка. Така скъпите предмети, придружавани от музейни чиновници, отпътували за Обединените арабски емирства.

Митническите правила обаче са безапелационни - нужна е декларация, че златото няма да остане в Дубай. В противоположен случай би трябвало да бъде обложено с мито. Заради неналичието и на двете, копията на съкровищата, които тежат общо към 12 кг, останали на предпазване в Митницата. Първоначално казусът беше опроверган от Националния исторически музей. По-късно от известие на Министерството на стопанската система стана ясно, че въпреки всичко този проблем съществува.

" Аз не знам дали да го квалифицираме като скандал. Има неизпълнени задължения от страна на изпълнителя по публичната поръчка към Министерство на стопанската система за Експо Дубай 2020. Надявам се те да си ги отстранят и да си вървим и да осъществим задачата за която са изпратени там и каквато поръчка са спечелили ", съобщи министърът на стопанската система Даниела Везиева.

Според Министерството на стопанската система казусът се дължи на неприятна организация, при която подготовката на документите е оставена за последните дни. Затова като възложител на публичната поръчка ведомството ще търси отговорност от изпълнителя.

" Тази значима част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 писмено не е проучена и готова от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването. Министерството на стопанската система ще търси отговорност от изпълнителя, с всички законови благоприятни условия ", обявиха от ведомството.

Пред " По света у нас " представителят на консорциума Любимир Ганчев обаче съобщи, че документите са били изрядни и до на следващия ден въпросът ще бъде решен. Очаква се това да стане посредством подписването на въпросната декларация, което ще разреши освобождението на скъпите експонати от Митницата. Засега те се съхраняват в особено направени за транспортни кутии, в които са отпътували от България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР