Копачи на криптовалута избирали усамотени и отдалечени места в Пловдивско,

...
Копачи на криптовалута избирали усамотени и отдалечени места в Пловдивско,
Коментари Харесай

Нов вид кражба на ток чрез копаене на криптовалута в Пловдивско

Копачи на криптовалута избирали усамотени и отдалечени места в Пловдивско, с цел да се закачат незаконно за електрическата мрежа. Сериозните сметки за ток са главния разход при този тип бизнес. За къс интервал от време чиновници на едно от електроразпределителните сдружения са открили три сходни обири в региона. От другата седмица енергодружеството стартира разяснителна акция измежду кметовете по селата, с цел да могат да разпознават нарушителите и да алармират.

При рутинна инспекция на трансформатор, ситуиран край черен път в покрайнините на село Марково, техници на енергодружеството се натъкнали на резервоар, обвързван нелегално.
Здравко Братоев, отдел „ Управление на мрежата " в ЕВН-България: " Транспортен фургон, на пръв взор, който издава звук... Апаратурите и машините вътре съставляват малко по-специфични компютри с мощни зареждания и видеокарти, които надлежно добиват криптовалутата.
Мобилният резервоар е бил екипиран с климатизация, камери за видеонаблюдение и дори СОТ, който се следи онлайн.
Росица Колева: Не е ясно какъв брой време контейнерът с техника за копаене на криптовалута е работил тук, прикрит в гората. Сега от него е останал единствено този вкопан в земята захранващ кабел, както и разпръсната в близост изолираност, с която се е скривал шумът.
Полицията е иззела апаратурата, тече следствие, с цел да се откри кой е притежателят. Според специалисти подобен резервоар употребява сред 2500 и 4000 киловат часа електричество дневно, задоволително за 300 семейства. Кметът на селото, който схваща от криптовалути, не е забелязал нищо подозрително в региона.
Пламен Кабаков, кмет на Марково: Най-големият разход в сходно нещо е на електрическата енергия. Даже много компании оферират самите устройства изцяло гратис, с цел да може единствено и единствено да работиш в тяхна изгода.
Фирмите обаче пазят в загадка клиентите си, защото самата концепция на това разплащателно средство е да не се знае кой стои зад него. Още две противозаконни свързвания за трансформатори за извличане на криптовалута, са открити в региона - едното е край село Скобелево, а другото в зарязан селскостопански двор до Йоаким Груево.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР