Координаторът на организацията Безопасна къща“ Весна Станоевич каза , че

...
Координаторът на организацията Безопасна къща“ Весна Станоевич каза , че
Коментари Харесай

Над 20 жени са убити в Сърбия от началото на годината

Координаторът на организацията „ Безопасна къща “ Весна Станоевич сподели, че от началото на годината в Сърбия са убити 22 дами и това съставлява доста покачване спрямо предходната година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тя акцентира, че нито една жена, която претърпява принуждение под каквато и да било форма, не трябва да търпи и би трябвало да се обърне към някого за помощ, тъй като насилникът няма да се промени.

До този миг от началото на годината са се случили доста нещастия, в които дами са били убити и това единствено демонстрира, че в обществото има доста насилници, които се държат неконтролируемо.

„ През тази година са убити 22 дами и това е прекалено много, тъй като е едвам август. Много е и една убита жена, само че за цялата предходна година сме имали 23 убити дами. Изведнъж виждате доста по-голям брой в сравнение с преди и доста по-голям брой дами оповестяват за принуждение. Тази статистика демонстрира, че нещо се случва, че имаме доста насилници, които мислят, че могат всичко и които въобще не се интересуват от закона “, оцени тя.

Според Станоевич е нужно непрекъснато да се изпраща обръщение на дамите, че не би трябвало да търпят насилието и би трябвало да се извърнат към някого за помощ, тъй като мнението, че насилникът ще се промени е илюзия.

От друга страна, тя счита, че и системата в Сърбия би трябвало да бъде по-ефективна – да може насилникът да бъде задържан незабавно и да бъде държан в ареста до момента в който не се вземе правосъдно решение за установяване на присъда за домашно принуждение, която, съгласно нея, би трябвало да трае минимум 15 години.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР