Конвой от украински автобуси потегли към южния пристанищен град Мариупол

...
Конвой от украински автобуси потегли към южния пристанищен град Мариупол
Коментари Харесай

Конвой от автобуси е тръгнал към Мариупол

Конвой от украински рейсове потегли към южния пристанищен град Мариупол в четвъртък, с цел да се опита да достави филантропични артикули и да изведе цивилни , оповестиха вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук и Червеният кръст, предава Ройтерс.

Верешчук сподели, че 45 рейса са на път за Мариупол , откакто Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) удостовери, че Русия се е съгласила да отвори безвреден кулоар.

В Женева МКЧК съобщи, че конвоят му е на път за обсадения град, само че прикани и двете страни да се спогодят за точните условия за безвредно прекосяване на цивилните .

" От съображения за логистика и сигурност ще бъдем подготвени да ръководим интервенцията по безвредно прекосяване на следващия ден, петък, при изискване че всички страни се съгласят с точните условия, в това число маршрута, началния час и продължителността ", сподели представителят на МКЧК Юън Уотсън.

" Отчайващо значимо е тази интервенция да се организира. Животът на десетки хиляди хора в Мариупол зависи от това ", сподели той.

Робърт Мардини, общоприет шеф на МКЧК, в изявление за Ройтерс във вторник, прикани Украйна и Русия да се спогодят за безвредна евакуация на цивилни от Мариупол и други фронтови региони, където жизненоважните артикули привършват.

До момента в петседмичния спор, МКЧК управлява две евакуации на цивилни от североизточния град Суми.
 Русия отваря филантропичен кулоар за евакуация от Мариупол
Русия отваря филантропичен кулоар за евакуация от Мариупол

Настоява интервенцията да се извърши благодарение на Организация на обединените нации и Червения кръст

Кметът на Мариупол сподели тази седмица, че до 170 000 поданици към момента са в капан в града без електричество и с намаляващи хранителни запаси.

Градът, който до преди войната имаше население от над 400 000 души, е стратегически фокус на съветската инвазия в Украйна и е подложен на съвсем непрекъснати бомбардировки.

Многократните опити за образуване на безвредни коридори постоянно се провалят, като всяка страна упреква другата. В предходните дни Русия разгласи, че цивилни от Мариупол са евакуирани на територията на самопровъзгласилата се и приета от Русия Донецка национална република,а Украйна назовава това " "
 Руските сили са покрай центъра на Мариупол
Руските сили са покрай центъра на Мариупол

Нанасят се удари по жилищни сгради
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР