Конвенционалните руски сили вероятно ще заменят изтощените сили на групата

...
Конвенционалните руски сили вероятно ще заменят изтощените сили на групата
Коментари Харесай

ISW: Вагнер дава твърде много жертви в Украйна

Конвенционалните съветски сили евентуално ще заменят изтощените сили на групата " Вагнер ", с цел да поддържат офанзивата в Бахмут, откакто офанзивата на групата в Бахмут доближи кулминационната точка си с завладяването на Соледар към 12 януари. Нападението на " Вагнер " над Бахмут евентуално е кулминирало с нейното навлизане в Соледар. Силите не са постигнали обилни облаги от завладяването на Соледар към 12 януари. Конвенционалните съветски елементи в този момент вземат участие в боевете в Бахмут, с цел да съживят съветската атака там. Бойни фрагменти, оповестени на 20 януари, демонстрират, че съветските въздушнодесантни сили работят към Бахмут, защото фрагментите демонстрират съветска BMD-4M - нишова механизирана техника.

Това написа в новата сводка на " Института за проучване на войната " (ISW). 

Руски източник заяви, че детайлите на " Вагнер " и съветски сили са провели взаимни интервенции в Бахмут на 27 декември. Руското министерство на защитата все по-често оповестява, че съветските сили работят в региона на Бахмут от началото на януари 2023 година, което демонстрира, че стандартните съветски сили се усилват, в случай че не заменят евентуалните кулминационни сили на " Вагнер " в региона. Силите на групата  - изключително пандизчиите - са дали тежки жертви в Бахмут от есента на 2022 година Съобщава се, че един неизвестен американски чиновник е декларирал на 5 януари, че от силите на групата има повече от 4100 смъртни случая и 10 000 ранени, в това число над 1000 убити сред края на ноември и началото на декември край Бахмут. Украински публични лица настояват, че съветската атака не е достигнала кулминационна точка.

ISW по-рано допусна, че е била кулминационна, само че в този момент смята, че руснаците ангажират стандартни елементи, с цел да продължат борбата.  Руските сили се пробват да попречат на Украйна да си върне самодейността, евентуално преди плануваната решителна съветска атака в Донбас. Началникът на съветския общоприет щаб Валерий Герасимов съобщи на 22 декември, че съветските сили концентрират по-голямата част от напъните си върху завладяването на Донецка област, което евентуално ще докара до завладяване на основни позиции в западната Луганска област и североизточната Донецка област, с цел да доближат до административните граници на областите. Руските сили възобновиха наземните офанзиви в региона на Въгледар (който несполучливо се пробваха да доближат в края на октомври 2022 г.) и организират дребни офанзиви в Запорожка област и към град Донецк.  Те организират широкомащабната настъпателна интервенция на Бахмутската фронтова линия като настоящо главно изпитание и отбранителна интервенция, към този момент, на линията Сватове-Креминна.

Локализираните офанзиви против Въгледар и селища в Донецка и Запорожка област евентуално имат за цел да разпилян украинските войски и да основат условия за решителна съветска атака в западната част на Луганска област, както ISW писа по-рано.

Руснаците може да си показват, че могат да се придвижат от сегашните си позиции непосредствено към границата на Донецка област по няколко самостоятелни линии за нахлуване, макар че е малко евентуално да не признаят изключителната невероятност за триумф в подобен опит. По-вероятно е руснаците да имат намерение да продължат няколко етапи на настъпателни интервенции, кулминиращи с обезпечаване на границите на Донецка и Луганска области. Тези етапи евентуално ще изискват от шест до 12 месеца съветска акция, в случай че въобще са вероятни, екстраполиране от минали съветски оперативни модели и приемане на по-високи равнища на съветска бойна мощност и качества , в сравнение с ISW следи от началото на войната.

На съветските сили евентуално им липсва нужната бойна мощност. Няма открити доказателства, които да подсказват, че съветските сили са възстановили задоволителна бойна мощност от загубите си в ранните етапи на войната, с цел да разрешат на съветските сили да организират едновременни широкомащабни механизирани офанзиви през идващите няколко месеца. Руските военни не са показали способността да организират едновременни настъпателни интервенции с комбинирани оръжия от началото на 2022 година  Руските сили изпитват възходящ дефицит на артилерийски муниции, което би им попречило да повторят тази тактичност.

Нещо повече, малко евентуално е стандартната съветска войска да е подготвена да поеме загубите, които тактиката на човешката вълна нанесе на пандизчиите на " Вагнер ". Следователно способността на руснаците да правят бързи настъпления по голям брой оси тази зима и пролет е доста съмнителна.
 ISW:
ISW: " Вагнер " употребява пандизчии като пушечно месо в Украйна

Украйна чака съветска офанзива напролет

Конвенционалната съветска войска към момента би трябвало да претърпи забележителна реорганизация, преди да си възвърне способността да води ефикасна маневрена война. Плановете на съветското Министерство на защитата (МО) за доста увеличение на размера на съветската войска с 12 нови маневрени дивизии ще лишават най-малко до 2026 година, в случай че това изпитание въобще успее.

Украинската загуба на Въгледар, в случай че се случи, евентуално няма да предвещава неотложен съветски пробив на голям брой линии на нахлуване в Донецк или на театъра като цяло, затова. Пролетният дъждовен сезон в Украйна (който нормално се случва към април) ще утежни пригодността на терена за маневрена война. Ако съветските сили се опитат да извършат едновременни механизирани офанзиви през идващите два месеца, те евентуално ще попречат на напъните на Украйна да организира контранастъпление в кратковременен проект, само че такава съветска атака евентуално ще кулминира прибързано през пролетния дъждовен сезон (ако не и преди), преди да реализира оперативно значимо резултати. След това кулминационната точка на съветските сили ще сътвори удобни условия за украинските сили да се възползват от личната си контранастъпление в края на пролетта или лятото на 2023 година Освен това Украйна ще види възходящи изгоди от включването на западни доставки на танкове, които преди малко бяха обещани.

Поради това е доста малко евентуално руснаците да реализират оперативно решителни триумфи в своите сегашни и евентуално идни настъпателни интервенции, макар че е евентуално да реализират тактически и евентуално даже оперативно обилни облаги. Украйна доста евентуално ще се окаже в добра позиция, от която да организира сполучливи контраофанзивни интервенции след кулминационната точка на съветските офанзиви преди или по време на пролетния дъждовен сезон - постоянно като се допуска, че украинците не изпреварват или прекъсват съветските офанзиви с контраатака от лични.

Намаляващата взаимозависимост на съветската войска от силите на " Вагнер " към Бахмут евентуално понижава въздействието на финансиста на групата Евгений Пригожин. ISW оцени на 22 януари, че Кремъл евентуално се е обърнал към нередовните сили на Пригожин, с цел да премине през тежък интервал след кулминационната точка на офанзивата на съветските стандартни сили в Луганска област през лятото на 2022 година, което подведе Пригожин да надцени смисъла си в съветската войска и политически сфери.

Кремъл обаче няма да има потребност да успокоява Пригожин, в случай че съветските стандартни сили продължат да поемат отговорност за фронтовата линия на Бахмут. ISW заяви, че Кремъл евентуално към този момент постепенно приключва привилегиите му.  Герасимов и съветското Министерство на защитата (МО) също започнаха нови старания за професионализиране на армията, старания, които, в случай че съумеят, биха маргинализирали паралелни военни формирования като групата " Вагнер ".

Пригожин евентуално усеща и прекалява с намаляването на въздействието си и по тази причина е почнал да нападна националистическата ветеранска секта. Ветеранската секта упорства съветското военно командване да поправя минусите в своята стандартна акция , вместо да се концентрира върху неефективни и нетрадиционни решения най-малко от май 2022 година

На 28 януари Пригожин продължи да подлага на критика Игор Гиркин - изтъкнат съветски националист и някогашен съветски офицер, който има връзки с общността на съветските ветерани - с вулгарни обиди и обвинявания, че е виновен за загубата на Славянск от съветските сили през 2014 година

Пригожин упрекна Гиркин, депутата от Руската държавна дума и член на комисията по защита генерал-лейтенант (в оставка) Виктор Соболев и водача на Руската либерално-демократическа партия Леонид Слуцки, че живеят в предишното, в което Русия разчита на стандартните сили.

По-рано Соболев поддържа напъните на съветското Министерство на защитата за професионализиране на армията посредством налагане на стандарти за поддържане, а Слуцки горещо се застъпи за Кремъл да разгласи готовност, с цел да поправи тежката обстановка на фронтовата линия при започване на есента на 2022 година

Пригожин преследва тези трима лица евентуално в опит да подкопае доверието в тях и застъпничеството за промени и усъвършенствания в армията, които в допълнение маргинализират неговите недисциплинирани и брутални паралелни военни сили.

Пригожин също е изправен пред обвинявания за рушвет, които могат в допълнение да понижат репутацията му, без значение от тяхната основателност. Пригожин отговори на медиен питане на 27 януари по отношение на спекулациите, че получава подкупи от пандизчии, които по-късно не служат на първа линия , само че все пак получават опрощение за своята " работа ".

Твърденията твърдяха, че Пригожин е вербувал и скоро освободил наказания народен представител от област Липецк Андрей Яицки (за който някои коментатори спекулираха, че е физически неспособен за военна служба), което го помилва в подмяна на рушвет.

Пригожин се пробва да отклони обвиняванията , като твърди, че Вагнер е освободил Яицки с почести след тежките му пострадвания, получени на фронтовата линия, и включва хипотетични показания от хипотетични командири на Яицки, които го показват като воин.

ISW не може без значение да ревизира тези обвинявания за рушвет против Пригожин, само че появяването им е забележителна, като се има поради, че корупцията и подкупите са ендемични в Русия и ненавиждан културен недостатък измежду руснаците.

Някои руснаци не престават да поставят лимитирани старания да саботират напъните за генериране на съветски сили . Независимите съветски медии ОВД-Инфо и Медиазона оповестиха на 27 януари, че районният съд на Брянск е изпратил Дмитрий Прохоренко, гражданин на Сураж, Брянска област, в следствения арест за два месеца. В досието на мъжа се показва, че той е запалил релейна кутия на съветската железница, с цел да " подкопае икономическата сигурност и отбранителната дарба " на Русия. Друг съветски източник на вести твърди, че съветските управляващи в допълнение подозират, че Прохоренко е атакувал нефтено хранилище в Сураж благодарение на дронове през декември 2022 година

Руският опозиционен източник на вести " Осторожно Новости " заяви на 7 януари, че съветските управляващи също са изпратили четирима съветски младежи от Красноярск в следствен арест за подпалване на железопътна трансформаторна кутия в Овинни, Красноярски край.  Саботажите, ориентирани към съветска инфраструктура, осъществени от съветски поданици, са изключително забележителни, защото съветските управляващи нормално разказват саботажите като работа на непознати сътрудници и терористи, както ISW заяви по-рано.

Руските бойци и техните родственици не престават да показват отчаяние от неприятните условия, бездушието на командира и осведомителните блокове. Разузнавателен агрегатор с отворен код на 28 януари разгласява екранна фотография на диалог, в който съветски боец, воюващ в посока Сватово, упреква своите командири, че са обезценили живота му и са изпратили ротата му на задача, която е предизвикала гибелта на 70 % от ротата.

Руските офицери не престават да оказват напън върху мобилизирани бойци да подпишат контракти като бойци доброволци. Независимата съветска медия ASTRA на 27 януари разшири известията от родственици на съветския 346-ти полк, че съветските командири са употребявали излагане на стихията, заплашване, закани за принуждение и изстрели в краката на бойците, с цел да принудят мобилизираните бойци да се съгласят да " доброволстват " за бойна работа.

Лошата съветска дисциплинираност и неспазването на съществени правила не престават да понижават успеваемостта на съветските сили и основават провокации за съветските управляващи. Руският телеграм канал " Можем обяснить " разгласява записана тъжба от съветски мобилизиран боец на 27 януари, в която той твърди, че неговата част е изправена пред безотговорно пиене, водещо до пердах и даже до нерегистрирано ликвидиране.

Войникът твърди, че командирът му е непрекъснато пийнал, биел е бойци повече от един път и заплашва да простреля бойци, тъй че боецът се обкръжава с защита, тъй като се опасява от своите сътрудници.

Руското опозиционно издание Verstka заяви на 27 януари, че съветските управляващи са съдили минимум 42 съветски бойци за нелегално заграбване, владеене, превозване и носене на оръжия, муниции и взривни устройства. По-голямата част от тези случаи наподобява се случват измежду бойци, завръщащи се от фронтовата линия.  Съобщава се, че съветските управляващи не са платили на служащи, които копаят окопи в Белгородска област, с цел да се пазят против несъществуващата опасност от украинска наземна офанзива против Русия.

Руски опозиционен източник на вести на 27 януари разшири коментар на страницата във VK на губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков, който упрекна чиновници, че отделят пари за създаване на ровове от бюджета, само че не употребяват тези пари за възнаграждение на служащите.

Съобщава се, че гражданин на Белгород е разговарял с Гладков по въпроса по телефона на предходна дата и Гладков е насочил жителя към прокуратурата.

Изграждането на такива укрепления продължава да пилее лимитираните запаси на Русия, както и мобилизирани бойци и граждански труд за несъществуваща опасност.

Руските окупационни чиновници не престават да слагат условия за дълготрайно наложително депортиране на украински деца в Русия. Губернаторът на съветския окупационен Севастопол Михаил Развожаев съобщи на 28 януари, че съветското държавно управление е отпуснало дотация от 70 милиона рубли (989 800 долара) за Севастопол за основаване на три уреди с нестопанска цел за здраве и отдих на деца в детския лагер Горни. Развожаев твърди, че тези нови здания ще разрешат на лагера да приюти над 400 деца едновременно и ще приключи строителството до 25 май. Руските окупационни чиновници са депортирали принудително украински деца в Крим, в това число краткотрайни жилища за цивилни, принудително евакуирани от област Херсон, както ISW обявено по-рано.

Комисарят по правата на индивида от украинската Върховна рада (парламента) Дмитро Лубинец съобщи на 26 януари, че украинските публични лица са удостоверили информацията, че съветските окупационни управляващи са депортирали наложително над 14 000 деца в Русия и може да са депортирали наложително общо над 150 000 украински деца.
 Русия готви осведомителна спецоперация против Украйна
Русия готви осведомителна спецоперация против Украйна

Предупреждението е от службите за сигурност в Киев

Украински публични лица оповестиха, че съветските окупационни управляващи не престават да интегрират окупирана Украйна в съветските административни и стопански структури. Украинският център за опозиция заяви, че съветските управляващи са почнали насилствени ограничения за паспортизация на чиновници на държавни и комунални предприятия в окупираната Донецка област и че предприятията ще уволнят чиновници, които нямат съветски паспорти до 1 март.

Центърът за опозиция съобщи, че служащите също би трябвало да се откажат от украинското си поданство, макар че съветското законодателство разрешава двойно поданство и оцени, че съветските управляващи имат намерение да трансформират демографския състав на окупирана Украйна, с цел да поддържат пропагандните старания.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров съобщи, че съветските окупационни управляващи са повишили възрастта за пенсиониране на дамите от 55 на 60 години, забавили са изплащането на пенсии и заплати, основали са общи размери на пенсиите без значение от трудовия стаж или предходната заплата и са открили витален най-малко от 11 000 рубли, половината от виталния най-малко в Москва и една трета от виталния най-малко в Чукотския самостоятелен окръг в съветския Далечен изток.

Коментирано е и беларуското присъединяване. 

Все още няма индикации, че съветските сили образуват ударна група в Беларус към 28 януари. Украинският общоприет щаб повтори, че не е забелязал съветски сили в Беларус да образуват ударна група към 27 януари.

Украинският общоприет щаб заяви също, че детайли от съветската 6-та мотострелкова дивизия от 3-ти армейски корпус (сила от към 10 000 - 15 000 едва подготвени мобилизирани чиновници, които украинските сили победиха в контранастъплението в Харков през есента на 2022 г.) се образоват в Беларус.

Това е едно от първите забележителни споменавания на 3-ти армейски корпус след провалянето му в Харковска област през 2022 година Не е ясно дали 3-ти армейски корпус към момента съществува като поредна групировка или украинският общоприет щаб просто е следил официално детайли на 3-та войска Прегрупиране на корпуса в Беларус.

Руската войска продължава да уголемява военновъздушното си наличие в Беларус под предлога  взаимни тактически летателни учения. Беларуското министерство на защитата (МО) съобщи на 28 януари, че неуточнени летателни екипажи (вероятно съветски и беларуски) са направили бойно обучение на полигона Ружански като част от настоящите взаимни руско-беларуски тактически летателни учения.

Независимата беларуска мониторингова организация The Hajun Project заяви, че транспортен Ан-26 на съветските въздушно-космически сили е дошъл на летище Мачулищи в Минск, Беларус на 27 януари.

Проектът Hajun също заяви, че неуточнени беларуски самолети са направили полети покрай летищата Мачулищи, Барановичи и Лунинец и че съветски Су-34 е изхвърчал към Русия от летището Барановичи на 27 януари.

Беларуските механизирани детайли не престават да се разполагат в Беларус за учения.  Kолона от минимум 30 неуточнени транспортни средства на беларуската 11-та механизирана бригада е минала през Слоним в Гродненска област на 27 януари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР