Концесионният договор за ски зона „Банско“ не отговаря на изискванията

...
Концесионният договор за ски зона „Банско“ не отговаря на изискванията
Коментари Харесай

Прокуратурата потвърди факт за Пирин, известен от 3 години

Концесионният контракт за ски зона „ Банско “ не дава отговор на условията на актуалното българско законодателство, разгласи на конференция Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор Сотир Цацаров. От Върховната административна прокуратура оповестиха няколко часа преди брифинга, че Цацаров насочва предложение към Министерския съвет „ да предприеме незабавни дейности за изменение и допълнение на концесионния контракт от 21.12.2001 година с „ Юлен “ АД “, разяснява в. „ Труд “.

По този метод прокуратурата стигна до извода на Междуведомствената работна група (МРГ), основана през януари 2015 година по време на втория премиерски мандат на Бойко Борисов персонално по негово разпореждане.

Основната задача на МРГ бе да ревизира съблюдава ли се концесионният контракт. В звеното имаше представители на Министерския съвет, Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието, ДНСК и Агенцията по кадастър.

След повече от година работа, през 2016-а МРГ излезе с безапелационното умозаключение, че няма никакви нарушавания на „ Юлен “ АД. Всички уреди в ски зоната са законни, имат издадени удостоверения за прилагане от способените органи и е спазено екологичното законодателство. И с цел да се изпълнят новите законови условия би трябвало наложителна смяна в концесионния контракт.

Повод за вчерашната конференция на прокуратурата бе да се даде доклад до каква степен е стигнала инспекцията за същия контракт. Тя е формирана след сигнал на Политическа партия „ Зелените “ от февруари тази година. Формацията е едно с Коалицията „ За да остане природа в България “. Така наречените „ зелени “ от години саботират развиването на туризма у нас поради своите политически и финансови ползи.

Именно поради техните искания и митинги през 2015 година бе основана и МРГ. Но както работната група, по този начин и държавното обвиняване, отговорят на „ зелените “, че няма никакви нарушавания от страна на концесионера, а казусът е в контракта.

От Върховната административна прокуратура оповестиха още, че за последните 14 години са постъпили 18 сигнала за нарушавания в ски зона „ Банско “ от страна на „ Юлен “ АД, само че всички са отхвърлени поради липса на доказателства. (виж карето).

Проверяват претекстове за отхвърлени сигнали

По време на брифинга Румяна Арнаудова разгласи, че в продължение на 8 години в Министерския съвет са били наясно по какъв начин концесионният контракт не дава отговор на условията.

Арнаудова добави, че в границите на 14 години в прокуратурата по проблема със ски зона „ Банско “ са постъпвали сигнали и е имало 18 отхвърли на прокурори да проверяват. Тези сигнали са подавани главно в прокуратурата в Благоевград и са съдържали изказвания за нелегално застрояване от страна на „ Юлен “ АД. В момента е назначен длъжностен надзор (вътрешна инспекция - б.а.) стимулирани ли са били отводите.

Федерацията по ски

В сигнала на Политическа партия „ Зелените “ има и недоволство, че Министерството на младежта и спорта е финансирало нерегламентирано Българска федерация ски.

„ Българска федерация ски е получила 40 милиона лв. помощи от ММС. Прокуратурата изиска всички контракти, от които се открива по какъв начин са се давали средствата “, сподели Арнаудова.

Тя изясни, че постоянно БФСки кандидатства с план, който стимулира с нужда да се финансира образованието на деца. Имало и доста случаи за искане на финансиране за присъединяване на български скиори в интернационалните надпревари.

„ По силата на договорите, които прегледахме, на БФ Ски е задължена, освен да регистрира, че е изпълнила договорите, само че и да доклада всички направени разноските. Според нас документите, които прегледахме, са неубедителни и е налице немарливост на чиновници на министерството “, изясни Румяна Арнаудова.

От спортното ведомство оповестиха, че сътрудничат на прокуратурата и са предали всичката документи, изискана от тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР