Концесионният договор беше прекратен с приетото от Народното събрание решение

...
Концесионният договор беше прекратен с приетото от Народното събрание решение
Коментари Харесай

Кабинетът ще уведоми „Лукойл за прекратяването на концесията на пристанище Росенец

Концесионният контракт беше преустановен с признатото от Народното събрание решение

Правителството одобри решение да уведоми „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД за прекратяването на Договора за даване на концесия върху пристанищен терминал „ Росенец “, част от пристанище за публичен превоз с национално значение Бургас. Концесионният контракт беше преустановен с признатото от Народното събрание изменение на § 2, алинея 1 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Правителственото решение е признато неприсъствено.

Вчера министър председателят Денков съобщи, че " Най-добрият вид е да се стигне до съглашение, с което да се върне назад контролът на страната и рафинерията да може да работи обикновено " . И призна, че към този момент е имало няколко диалога с „ Лукойл “, 

„ Ако не се споразумеем, може да се основат много по-големи опасности за цената на бензина и дизела “,  призна той.

" Най-добрият вид е да си върнем " Росенец ", само че и " Лукойл " да продължи да работи обикновено. Вече има диалози с тях с концепцията, че може да се стигне до обикновено, взаимоизгодно съглашение.  Иначе се влиза в една неприятна и дълга процедура, която може да сътвори опасности за цените на горивата " , поясни Денков.

Приипомняме - " Росенец ” е единственото пристанище в Европейски Съюз, през което може да се внася съветски нефт. То се управлява от съветската компания " Лукойл ”. Депутатите гласоподаваха процедура за връщане на държавния надзор върху " Росенец ", написа Епицентър.

Това се случи в рамките единствено дневно. Приетите промени са част от Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения против Русия по отношение на дейностите ѝ в Украйна. Пристанище " Росенец “ се намира директно до рафинерията на " Лукойл “, покрай едноименния парк. Ползването на пристанищния терминал е разказано в приватизационния контракт за продажбата на „ Нефтохим “ от 1999 година То е една от главните аргументи страната да резервира така наречен златна акция от приватизираното сдружение с концепцията да има надзор върху терминала.

През 2011 година, по време на ръководството на първия кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов, пристанището е обещано на концесия на " Лукойл “ за 35 години. Това значи, че страната като притежател се отхвърля от правото непосредствено да ръководи терминала и дава това право на съветската компания.

Решението на депутатите да прекратят концесията е обвързвано с използването на европейските наказания против Русия, наложени поради войната ѝ против Украйна. Една от тях е ембарго върху вноса на съветски нефт по море. България получи дерогация от правилото до края на 2024 година Сега се приказва за прибързано преустановяване на изключението.

" През годините сме ставали очевидци на невъзможността на българските институции на управляват какво и какъв брой влиза в България през пристанище " Росенец “, е мнението на Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията. Според него „ това е първа стъпка от това като цяло да изгоним " Лукойл ”. Подобен коментар направи и депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев.

След това обаче министър председателят Николай Денков сподели, че " да приказваме за изтласкване, репресивни ограничения, това въобще не влиза в проектите на това държавно управление. "

Какво следва при преустановяване на концесията на " Росенец "? Как ще работи " Лукойл “ на Росенец?

" Лукойл ” може да продължи да работи на пристанището в Росенец след прекратяването на концесията. Разликата е, че вместо концесионна такса, ще заплаща пристанищни такси.

Според ръководителя на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев (ГЕРБ) отнемането на концесията няма да промени нищо. " Те ще заплащат такси за товарене и разтоварване на пристанището ”. Причината е, че цялата инфраструктура е благосъстоятелност на " Лукойл ”. „ Тръбите, които са в морето, са на " Лукойл ”. Те са им в приватизационния контракт. Няма от кое място да се отклони, с цел да отиде някъде другаде този нефт. Той физически не може да отиде другаде ”, сподели Добрев.

Според Ивайло Мирчев, народен представител от ПП-ДБ, се „ трансформира стопанинът на пристанището. Достъпът до там към този момент няма да се ръководи от " Лукойл ”, а от страната и те ще могат да влизат с позволение ”. По думите му по този начин страната ще може да управлява какъв брой и какъв нефт действително влиза в страната.

Според Констанца Рангелова от Центъра за проучване на демокрацията с прекратяването на концесията „ контролът върху вноса ще е по-голям, когато " Лукойл " не управлява напълно пристанището. Ако има контрабанда, може да се види ”, сподели Рангелова.

Държавата и сега има свои представители в " Росенец ". Те са от Министерството на финансите (МФ) и " Гранична полиция ". В края на ръководството на второто служебно държавно управление част от чиновници на Националната организация по приходите (НАП) и " Гранична полиция " са изтеглени. След назначението на постоянното държавно управление мярката за всекидневен 24-часов надзор е възобновен ”.

От МФ разясниха и думите на Атанас Атанасов от ПП-ДБ, че през терминала " минава контрабанда " и че се разтоварва съветски нефт в нарушаване на европейските наказания. Според МФ „ през последните 2 години няма открити нарушавания на митническото и акцизното законодателство на нефтено пристанище „ Росенец “. Ползването на пристанището в Росенец е „ един от главните принадлежности, посредством които „ Лукойл ” получава преференциално състояние на пазара на горива в България ”, сподели Мартин Владимиров.

Формално пристанището може да се употребява и от други компании. Това обаче не се случва. Причината е, че са " заложени условия, които на практика не са изпълними от други сдружения ”.

През април Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции " Лукойл ” за това, че не позволява други вносители и производители на автомобилни горива до складовете си за предпазване на горива и лимитира вноса по море като блокира достъпа до складовете на пристанищните терминали “Росенец ” в Бургас и “Петрол - Варна ”.

След влизането в действие на европейските наказания против Русия пристанището в Росенец остана единствената врата за съветски нефт по море. Причината е изключението, издействано за България от Асен Василев, който беше министър на финансите и в предходното постоянно държавно управление. Европейската комисия разреши дерогацията, а срокът ѝ е до 31 декември 2024 година Няма обществено прочут разбор за изгодите за България от тази дерогация.

От началото на войната на Русия против Украйна " Лукойл " записва големи облаги. Основната причина е, че работи с съветски нефт, който е по-евтин. Това обаче не води до по-ниски цени за крайните консуматори.

В началото на януари Народното събрание реши, че свръхпечалбата на " Лукойл ", която се получава от разликата на цената на съветския нефт и този от други производители, би трябвало да бъде обложена. Гласувано беше " Лукойл ” да превежда всеки месец 70 на 100 от разликата в цените на суровия нефт сред вид " Брент ” и по-евтиния съветски " Уралс ” към Фонда за сигурност на електроенергийната система. Парите, които ще бъдат събрани от страната, ще бъдат дадени на нуждаещи се консуматори с ваучери. Служебното държавно управление не одобри решение кой и по какъв начин ще получава ваучери.

" Няма една стотинка превод. Министерството на стопанската система не си е свършило работата. Те би трябвало да показват средномесечната цена за " Уралс ” и за " Бренд ” и на база на това да внасят 70 % ”, сподели Делян Добрев.

По мотив изказванията, че към този момент седем месеца " Лукойл Нефтохим " не извършва задължението си да внася в специфичен фонд част от облагата, образувана от това, че получи позволение да работи с съветски нефт,  министър председателят Денков изясни, че нарушаване няма, тъй като служебното държавно управление, а към този момент и постоянното, не са изпълнили едно от изискванията.  Става дума за това да се одобри механизъм за отчитане на разликата в цената от използването на съветски и неруски петрол.

" Няма по какъв начин да упрекваме Лукойл, като не е изпълнено заложеното. Освен това тези пари няма да отидат непосредствено за понижаване на цената на колонката ",  допълни Денков, като непосредствено нападна депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Народният представител нееднократно изясни, че в случай че " Лукойл " внася в бюджета част от облагата, образувана от дерогацията, това непосредствено ще докара до поевтиняване на горивата.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР