Концертите на площада за ЧНГ без уредени права. Новогодишните концерти

...
Концертите на площада за ЧНГ без уредени права. Новогодишните концерти
Коментари Харесай

Концертите на площада за ЧНГ без уредени права

Концертите на площада за ЧНГ без уредени права. Новогодишните концерти по площадите из страната всеобщо са с неуредени авторски права, сигнализираха от „ Музикаутор “.

„ Всички сме щастливи, когато точно на Нова година сме на концерт с стратегия, в която вземат участие обичаните ни реализатори.
Истина е, че тези събития работят
сполучливо за имиджа на уредниците им – хотелите притеглят посетители, заведенията – клиенти, а по площадите жителите и посетителите на града се радват на особено проведения от общината концерт.
Въпреки че е тяхно законово обвързване,
че има закон, който би трябвало да се съблюдава, уредниците, даже и общините, всеобщо не уреждат правата за музиката. А това значи, че създателите няма да получат и стотинка за музиката, с помощта на която се случва празникът “, разяснява пред „ Телеграф “ изпълнителният шеф на сдружението за групово ръководство на авторските права Иван Димитров.

С наближаването на светлите празници в съвсем всеки общински център в страната се плануват голям брой културно-музикални мероприятия, които да зарадват жителите и гостите на обитаемото място.
В същото време се следи тревожна наклонност
организирането им да бъде без авансово споразумяване на авторските права. „ Музикаутор “ алармира, че когато музикалните творби са с обществено осъществяване, без значение дали достъпът до събитията е заплатен или безвъзмезден, е належащо уредниците да лицензират музикалното наличие според Закона за авторското право и сродните му права.
„ Творците заслужават да генерират доходи
от потреблението на музиката им, защото тя е артикул, в който са вложили време, гений, обучение, старания и запаси. Тук е нашата роля като съдружие да защитим нерегламентираното прилагане на техния труд и да поставяме старания обществото ни да осъзнае значимостта от спазването и използването на закона “, сподели още Иван Димитров.

Новогодишните празненства в Русе, Бургас, Хасково, Търговище, Габрово към този момент са с уредени права, само че това не е по този начин за всички останали общини. С някои към момента текат диалози, само че събитията към момента не са лицензирани. Все отново
болшинството продължава да е с неуредени права.
Съгласно Закона за авторското право и сродните му права всеки, който отдава място за осъществяване на концерти и други прояви с музика онлайн, следва да изиска от уредника на събитието лиценз за авансово уредени авторски права. Ако той не бъде получен, то носи солидарна отговорност за уреждането на авторските права.
„ Музикаутор “ предлага над 95% от международния
музикален репертоар за България, като съставлява над 3000 български създатели и още над 2 500 000 създатели от целия свят, членуващи в сродни авторски сдружения, с които има контракти за взаимно посланичество.
Източник: Телеграф
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР