Концерт. Снимка: ВСУ Черноризец Храбър“ С грандиозен концерт-спектакъл Традиции в ритъм

...
Концерт. Снимка: ВСУ Черноризец Храбър“
С грандиозен концерт-спектакъл Традиции в ритъм
Коментари Харесай

Концерт „Традиции в ритъм и творчество“ ще зарадва публиката във Варна

Концерт. Снимка: ВСУ „ Черноризец Храбър “

С величествен концерт-спектакъл „ Традиции в темп и творчество “ ще бъде маркирана 25-та годишнина от основаването на Академичния танцов спектакъл на Варненския свободен университет „ Черноризец смел “ . Това оповестиха от висшето образователно заведение.

Събитието, проведено взаимно с Община Варна, ще се организира в Деня на Европа – 9 май от 19:00 часа в зала Конгресна на Двореца на културата и спорта в морската столица. В него ще вземат участие повече от 350 реализатори от разнообразни възрасти , обединени от любовта към българския фолклор и Варненския свободен университет.

В концерт-спектакъла „ Традиции в темп и творчество “ ще бъдат показани завладяващи осъществявания, които сплотяват най-хубавото от репертоара на Академичния танцов спектакъл през неговия четвъртвековен креативен път. Специални посетители ще бъдат Национален фолклорен отбор „ Филип Кутев “, Професионален фолклорен отбор „ Странджа “, Гласът на България Петя Панева и танцови сформира от цяла България, чиито ръководители са ученици на компетентност “Хореография ” на ВСУ „ Черноризец Храбър “ – ДФТА „ Калинка Вълчева “ от град Тервел, отбор „ Балканска младост “ от Етрополе, Ансамбъл и клуб за национални танци „ Българин “, Клуб за национални танци „ Моряците “, Клуб за национални танци „ Фолклорно забавление “. Участие ще вземе и представителният отбор на Средното учебно заведение за филантропични науки и изкуства „ Константин Преславски “ във Варна.

Концерт. Снимка: ВСУ „ Черноризец Храбър “

„ За нас концерт-спектакъла „ Традиции в темп и творчество “ е празник, тъй като постоянно сме се радвали на изключителни достижения и хубост, която Академичният танцов спектакъл основава към нас. От друга страна е миг за равносметка, тъй като се опитваме да представим пред обществеността художествено-творческите достижения на една конструкция, основана с доста обич и развивана с доста професионализъм “ , показа проф. д.ик.н. Анна Недялкова, ръководител на Настоятелството на ВСУ “Черноризец Храбър ”.

Над 400 са възпитаниците на професионалното направление “Музикално и танцово изкуство ” през последните 25 години. Университетът поддържа бутикови специалности в региона на изкуствата, с цел да приготви освен сполучливи фрагменти, само че и да гради персони. Специалност „ Хореография “ е като перла в университетската корона , смята проф. Недялкова. Настоятелството на университета обезпечава стипендии на студентите от Академичния танцов спектакъл . Тази година в него танцуват 24 студенти от I до IV курс постоянно образование в компетентност „ Хореография “, като по този метод има последователност и репертоарът се унаследява.

„ Специалността реализира 90% професионална реализация на приключилите, огромна част от възпитаниците работят като ръководители или хореографи на танцови ансамбли, клубове за национални танци, а други намират реализация като учители по български танци в междинното обучение “ , сподели доцент доктор Ивайло Иванов, началник „ Художествено-творческа активност “ на Варненския свободен университет.

Академичният танцов спектакъл е креативната лаборатория на студентите от компетентност “Хореография ”, в която те осъществят своите планове. Театърът е притежател на влиятелни оценки и награди в академичната, културната и просветителната сфера. Изпълненията на младите актьори основават изключително въодушевление на всяко събитие в университета и града.

Академичният танцов спектакъл взе участие в голям брой интернационалните състезания , на които печели грамоти, оценки и награди . Дело на танцовия спектакъл са обичаните за варненската аудитория обичайни концерти за 3 март, реализирани с поддръжката на Община Варна. Съюзът на музикалните и танцови дейци в България присъди „ Кристална лира “ за върхови достижения в танцовото изкуство за първия в страната музикално-танцов трагичен театър „ Де гиди, вино алено “, който е с хореография на проф. Петър Ангелов и музика акад. Николай Кауфман.

Академичният танцов спектакъл е основан във ВСУ “Черноризец Храбър ” през 2008 година въз основата на съществуващия студентски фолклорен отбор „ Академика “. Факторите, които стимулират управлението на университета да сътвори и бутиковите специалности в катедра „ Изкуства “ са свързани с задачата на университета – да съхранява и развива българската еднаквост и нуждата да се подтиква образованието в региона на изкуството .

Водещо е и разбирането, че Варна е важен интернационален културен център , който има богата история и сериозен капацитет за развиване. От сферата на културата във ВСУ „ Черноризец Храбър “ идват създатели, които стават същински духовни спътници и първи преподаватели – значими персони като проф. Петър Ангелов, проф. Милко Коларов, проф. Владо Иванов, незабравимата Гена Димитрова, художници като Стоимен Стоилов и Милко Божков. През годините в университета гостуват Георги Георгиев-Гец, Васил Михайлов, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Стефан Данаилов, Хайгашот Агасян, Валери Петров . Преподавателският състав, който сега работи със студентите, е измежду първите ученици, които израстват през годините до доценти и професори.

ВСУ “Черноризец Храбър ” е нравствен център за запазване на непреходните български полезности . Той е един от дребното университети в България и единствен измежду частните висши учебни заведения, който основава фрагменти в региона на музикалното и танцовото изкуство и взе участие интензивно в културния живот на страната и чужбина за разпространение на българското изкуство и просвета, оповестиха още от висшето образователно заведение. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР